2 høreapparater bedre enn 1 ?

Uten tvil vil de aller fleste som har nedsatt hørsel på begge ører, få mest utbytte av å ha et høreapparat i hvert øre. Faktisk er det litt suspekt når noen får beskjed om at det får være nok å ha høreapparat på det dårligste øret. Eller kun på det beste. Men finnes det tilfeller hvor kun ett apparat er det beste?

Retning

Normal hørsel har god evne til å høre hvilken retning en lyd kommer fra. En lyd rett foran og en lyd litt ut til siden vil klart kunne skilles fra hverandre. Lyden rett foran vil nå fram til begge ørene samtidig. Lyden som kommer litt fra siden, vil nå fram til det ene øret før det andre.

En lyd som kommer 45 grader fra siden, kommer fram til det nærmeste øret ca 3 tusendels sekunder før den kommer fram til det andre øret. Denne tidsforskjellen klarer normal hørsel å oppdage ganske så lett. Og den klarer lett å finne ut hvilken retning lyden da kommer fra.

Nå er det ikke ørene i seg selv som finner ut av forskjellen. Nei, det er den delen av hørselen som befinner seg i hjernestammen. Vi kan kalle dette for den underbevisste hørselen.

Ut fra tidsforskjellen beregner den underbevisste hørselen automatisk retningen til lyden. Vi trenger ikke å bruke våre bevisste tanker for å finne ut av det.

Siden hørselssystemet så lett klare å finne retningen til en lyd, klarer den også ganske lett å skille 2 lyder fra hverandre hvis de kommer fra litt forskjellige retninger. Dermed er det ganske greit å følge med på hva en person sier, selv om noen andre prater ved siden av. Hvis begge lydene kommer fra samme sted, blir det derimot mye vanskeligere.

Tidsforskjellen fungerer bra for å finne sidevegs retning til lyden. Men hvordan skille mellom en lyd som kommer rett bakfra, og en som kommer rett forfra? Eller en som kommer ovenfra? Hvordan kan vi høre at en fugl kvitrer i toppen av et tre og ikke på nederste gren?

Det ytre øret er ikke akkurat noen glatt og fin trakt som samler opp lyder. I stedet er det humper og dumper som bremser ulike toner ulike mye og på ulike måter. Til og med ørekanalen bidrar en smule på denne måten.

Denne påvirkningen er forskjellig avhengig av retningen lyden kommer fra. Lyden som kommer fra tretoppen, blir altså forandret på en annen måte enn lyden som kommer fra nederste gren. Opp gjennom årene har vår underbevisste hørsel lært hvilke forandringer som skjer med lyder som kommer fra forskjellige retninger. Dermed kan den som oftest finne riktig retning i høyden. Den klarer som oftest også veldig lett å finne ut om lyden er bak oss eller foran oss. Disse forandringene i lyden skjer selvsagt i sideretningen også.

Siden tidsforsinkelsen mellom de to ørene også bestemmer retningen sideveis, har vi faktisk to hjelpemidler når det gjelder å bestemme retningen sideveis, men bare ett når det gjelder høyderetningen, og bare ett når det gjelder forfra – bakfra.

Smart system, ikke sant!

Tunghørte

Vi tunghørte har som oftest sensorinevral hørselsnedsettelse. Dermed har hårcellene i det indre øret vårt fått skade og fungerer dårligere enn hos normalhørende, særlig i de lysere tonene.

Et av problemene som da oppstår, er at vi vanskeligere klarer å nyttiggjøre oss de små forandringene som humpene og dumpene i det ytre øret gjør med lyder som kommer fra forskjellige retninger. Dermed får vi betydelig dårligere retningshørsel.

Som om ikke det var nok, så blir vi også dårligere til å se hvor stor tidforsinkelse det er mellom lyder som kommer fra siden. Altså enda en ting som gjør retningshørselen vår dårlig.

Støy

Lyder som er uinteressante for oss, og som vi egentlig ikke er interessert i, kan vi kalle støy. Støy er et begrep som kan strekkes hit og dit, akkurat som en tyggegummi. Men det kan du lese om i Støyplagede egentlig lydoverfølsomme ?

Når noen prater mens det er støy rundt omkring, er det godt å ha god retningshørsel. For da kan lyder som kommer litt på siden av den som prater, lett holdes adskilt fra den som vi lytter til. Hvis vi har god retningshørsel.

Men vi har jo ikke det, vi som er tunghørte. Vår retningshørsel er som regel meget dårlig.

Høreapparater

Høreapparater er dårlige til å bøte på dette. Faktisk kan de gjøre det enda vanskeligere å finne retningen. Proppene setter jo store deler av det ytre ørets humper og dumper ut av spill. Selvsagt blir da retningshørselen enda verre. Apparater med såkalt åpen løsning ødelegger trolig minst for retningssansen.

Høreapparatenes elektroniske bearbeiding av lyder bidrar dessuten med forandringer av lydene på lignende måte som humpene og dumpene i det ytre øret. Forskjellen er bare at apparatene forandrer på samme måte uavhengig av hvilken retning lyden kommer fra. Det blir altså ingen forskjell på lyder som kommer fra forskjellige retninger. Dermed ødelegges mye av retningshørselen.

Høreapparater har også en viss forsinkelse av lyden. Denne forsinkelsen kan være ulik gjennom spekteret av toner fra bass til diskant. Og den varierer med de forskjellige automatiske tingene som høreapparatene gjør for eksempel i forbindelse med støyreduksjon. Dessuten vil  forsinkelsene ofte være ulik mellom høyre og venstre apparat. Dette forstyrrer selvsagt den underbevisste hørselens beregninger av retningen til lyder!

Vi høreapparatbrukere har altså dårlig retningshørsel i utgangspunktet, og vi har ofte en forverring på grunn av proppene og apparatene, og enda en forverring fordi vi har 2 apparater!

Og dårlig retningshørsel er en stor ulempe når det gjelder å høre i støy.

Spørsmål

 1. Vil en del høreapparatbrukere høre bedre i støy dersom de bruker kun 1 apparat?
 2. Vil noen høreapparatbrukere høre dårligere i støy med apparatets støy-program enn uten?
 3. Vil noen høreapparatbrukere høre bedre i støy dersom de går over til åpen løsning?
 4. Vil en og annen høreapparatbrukere høre bedre i støy dersom de går over til åpen løsning selv om de egentlig hører så dårlig at åpen løsning ikke er anbefalt for dem?

Din erfaring ?

Hva er din erfaring med høreapparater i støy? Har du for eksempel prøvd med bare ett apparat?
Bruk kommentarfeltet lenger nede på siden for å dele dine erfaringer og synspunkter med oss.

6 kommentarer til “2 høreapparater bedre enn 1 ?

 1. Ja, det er et rigtig godt indlæg – endnu en gang, Stein. Tak for det.

  Og det er så forskelligt, hvad der gavner. Både fra person til person og fra situation til situation.
  Derfor skal patient/klient være udgangspunktet for sin egen audiologiske behandling. Det kan sagtens være, man får tildelt 2 HA, og at der så er situationer, hvor man bare kun kan holde ud at have ét på. MEN at man så ved et vigtigt møde (i banken f.eks.) lige tager begge HA på for at følge ordentligt med der… Nogle vil efterfølgende så være enormt trætte efter at have fået lyd ind på begge sider … Så det handler om at begå sig med hvert sit høretab.
  Selv har jeg 2 HA, jeg føler ikke, jeg kan følge med, hvis jeg skal undvære det ene.

 2. Brukte 1 apparat i noen år pga støy men tvang meg selv med 2 og ble vant til mer støy.

 3. En viktig problemstilling! Det er ganske individuelt fra språk til språk, men jeg blir definitivt mindre sliten med ett.

 4. Først fikk jeg 1 høreapparat. Var på Briskeby og de anbefalte å bruke også på det andre øret pga retningshørsel. Det til tross for at jeg nesten er døv på det øret. Men har fått bedre retningshørsel og bruker begge så snart jeg beveger meg sammen med andre. Støy virker bedøvende på min hørsel, det er som jeg mister det meste av hørsel, men det gjorde det da jeg hadde 1 høreapparat også.

 5. Det er godt, der nu kommer mere fokus på det her..
  Og det viser endnu mere, hvor meget Berth Danermark har ret i sin pointe, når han formulerer, at mennesker med høretab lever i en konstant kognitiv overbelastning (frit citeret).
  Den her slags HA betyder, at mennesker med sådanne audiologiske behandlinger skal kompensere ikke blot for eget høretab men også for de gener, teknologien tilføjer.

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *