APD – læringsvansker – ADHD

Auditory Processeing Disorder (APD) kan vi på norsk godt kalle «hørsels-bearbeidings-vansker». Ofte støter vi også på begrepet Central Auditory Processing Disorder (CAPD) for å tydeliggjøre at det ikke handler og selve ørene men om hjernens rolle i denne typen hørselshemning.
Mennesker med APD hører informasjonen, men de har vanskeligheter med å forstå budskapet. 

Læringsvansker

Selv om det virker som de har et hørselstap, vil en vanlig hørselstest vise at de har normal hørsel. Problemet ligger i hjernens evne til å tolke budskapet i ting som blir sagt. Ofte forstår de godt hvis beskjeden blir gitt skriftlig.

ADP kan gi seg utslag i en rekke forskjellige problemer. Læringsvansker er en av dem. Det blir selvsagt svært vanskelig å lære når man har problemer med å forstå hva lærere og medelever sier. Åpenbart kan APD ofte forveksles med læringsvansker. Men faktisk kan APD også ofte forveksles med ADHD (hyperaktivitet / konsentra-sjons-svikt). Dette fordi APD kan gjøre at man utagerer i desperasjon, og dette kan minne om adferd knyttet til ADHD.

Bok

Teri James Bellis har skrevet en bok som heter When the Brain Can’t Hear. Den løfter bl.a. fram problemene med å stille korrekt diagnose.
When the brain cant hear

Stein Thomassen

 

2 kommentarer til “APD – læringsvansker – ADHD

  1. Dette har jeg hatt mistanke om lenge gjelder meg. Etter psykologene/neurofysiologene nå har bekreftet viktigheten av årene før man blir tre er disse for meg – for mer enn 80 år siden – så spesielt minimal påvirkning av samtaler at dette trolig er en årsaken sammen med noe arvelig disposisjon

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *