Automatisk skrivetolking på iPhone

Bilde av indikator for styrken på snakkingen.

På både Android-enheter (f.eks. Samsung-telefoner) og iOS-enheter (f.eks. Apple sin iPhone) har det i flere år vært mulig å snakke inn tekst i stedet for å skrive den. Det kalles talegjenkjenning.

Jeg har ikke erfaring fra Android-enheter, kun fra Apples iPhone og iPad. Derfor snakker jeg heretter bare om disse.

Talegjenkjenning på iPhone.

Talegjenkjenning på iPhone og iPad har fungert greit til diktering av korte beskjeder. Jeg kunne f.eks. sitte på en humpete buss og si «Vi møtes utenfor Sentralstasjonen klokka 08.30 i stedet for Vestbanen kl 07.35«, og så ville min iPhone skrive ordene for meg. På denne måten kunne jeg få sendt en tekstmelding raskere enn om jeg måtte skrive meldingen selv.

Her er hvordan det fungerer:

Åpne Melding-appen. Trykk i meldingsfeltet slik at tastaturet kommer fram. Trykk på mikrofon-knappen nede til høyre på tastaturet.

Bilde av tastaturet på iPhone smarttelefon.

Prat i vei!
Husk å si «punktum«, «komma«, «spørsmålstegn» osv der det er ønskelig.

Mikrofon-knappen er på tastaturet, og derfor er den tilgjengelig i alle apper hvor tastaturet kan benyttes. Dermed ikke noe problem å bruke talegjenkjenning i Meldinger, NotaterWordPages, osv.

Begrenset taletid.

Når jeg jobbet med å skrive et dokument på iPaden, kunne jeg snakke i et drøyt minuttt før iPaden sluttet å lytte til meg. Dermed måtte jeg trykke på mikrofon-knappen en god del ganger hvis jeg jobbet med et lengre dokument. Det kunne være litt upraktisk noen ganger. Men i praksis var det som oftest helt kurant, for jeg trenger rett og slett en tenkepause rett som det er når jeg skriver lengre tekster.

Simultan-tolking?

Men å bruke funksjonen til skrivetolking, altså fortløpende skrive det som en foreleser sier, var dessverre ikke praktisk i det hele tatt.

Hovedgrunnen var at taletiden var begrenset til et drøyt minutt. Dermed måtte jeg hele tiden følge med på når den sluttet å fungere, og så trykke på mikrofon-knappen på nytt. I praksis var det totalt umulig å gjøre dette på noen smidig måte, så det var i grunnen umulig å bruke en iPhone eller iPad som automatisk skrivetolk.

En annen viktig ulempe var at den ikke klarte å sette punktum for å skille mellom slutten av en setning og begynnelsen av neste. Vel, jeg kunne jo si «punktum» i slutten av en setning, og så ville punktumet dukke opp, og neste ord ville bli med stor forbokstav. Men det høres ikke særlig bra ut når en foreleser sier «punktum» i slutten av hver eneste setning. Det høres bare dumt ut.

Løsning?

Etter hvert dukket det opp apper som kunne la meg prate så lenge jeg ville uten at talegjenkjenningen stoppet, f.eks. Dictate (Diktat) og Voice Notebook.

Bilde av ikonene til appene Dictate og Voice Notebook.

Da ble det plutselig mulig å få til automatisk skrivetolking likevel.

Men fremdeles gjensto problemet med å sette punktum mellom setninger, så jeg ble ikke fornøyd.

Dessuten hadde jeg nå oppdaget Speechlogger som jeg syntes forsto meg og mitt ordforråd vesentlig bedre enn Apples talegjenkjenning.

Uten en praktisk løsning på punktum-problemet, og med halvdårlig ordforståelse, vraket jeg iPhone og iPad som automatisk skrivetolk. Bortsett fra på restauranter. Da holder kona handsfree-mikrofonen nær munnen, og jeg leser på telefonen hva hun sier. Både Voice Notebook og Dictate fungerer noenlunde greit til dette, for de jobber kontinuerlig og ikke bare 60 sekunder.

Har DU noen erfaringer?

Det ville vært fint å høre andres erfaringer, særlig på Android-telefoner. Lenger nede på siden kan du komme med innspill.


Kommentarer?

Har du lyst til å lese eventuelle kommentarer, eller kanskje kommentere selv, må du rulle deg litt lenger nede på siden.

Abonnere?

Prateboble med teksten Follow my blog.

Vil du bli varslet med en gang nye artikler publiseres? Det tar jo ofte litt tid før vi legger dem ut på Facebook. Klikk her.


Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *