Brannvarsling for tunghørte og døve

Tunghørte kan gratis få låne egnet brannvarslingsutstyr fra Hjelpemiddelsentralen. Men jeg hadde lyst på en mer lettvint og portabel løsning som kunne kombineres med kommunikasjon- og avtalevarsling.

Via mobiltelefon

Smarttelefonen min kan vekke meg med vibrering når brannalarmen går. Det er fint, for jeg er bortimot døv når jeg sover uten høreapparatene mine. Den kan også vekke meg med vibrering når dørklokken kimer.

Siden jeg noen ganger ikke oppfatter telefonens vibrering fordi den har forskøvet seg under hodeputen, eller fordi hodet mitt er utenfor puten, har jeg et armbåndsur som vibrerer når telefonen vibrerer. Armbåndsuret er også en vibrerende vekkerklokke, og det vibrerer når telefonen ringer, mottar sms og epost, eller varsler om avtaler. Reneste varslingssentralen altså. 

Braci-appen

Appen som gjør brannvarslingen mulig, heter Braci smart ear. Den lytter hele tiden etter lyder. Når den gjenkjenner brannalarm, dørklokke eller andre lyder den har lært, begynner telefonen å vibrere og vise fram et symbol som forteller hva slags alarm det er.

Armbåndsuret mitt er en smartklokke som også har en Braci-app installert. Dermed varsles jeg også med vibrering på håndleddet, og klokken viser med symbol hva slags alarm det er snakk om.

Lære lydene

Braci-appen på telefonen må først lære hvordan min brannalarm høres ut. Derfor har jeg trigget brannalarmen og latt Braci høre den 3 ganger. Deretter kan telefonen gjenkjenne min brannalarm. Men hva når jeg overnatter på hotell? Kanskje lyder hotellets alarm helt annerledes enn min. Min løsning er å ha med en portabel brannvarseler som jeg har lært telefonen min å gjenkjenne. De som har laget Braci-appen, jobber imidlertid med å få appen til å automatisk gjenkjenne ulike typer brannalarmer. Dermed burde jeg snart slippe å ha med meg en portabel brannvarsler.

Noe for deg?

Braci-appen finnes for både iOS (Apple) og Android dingser, altså iPhone, iPad, Android-telefoner og Android-nettbrett.

Matthew Manetta har vært med på å utvikle Braci. Les hva han mener.

Smartklokke

Når det gjelder vibrerende armbåndsur, er det foreløpig bare Pebble som støttes. Etter hvert vil en hel del andre smartklokker også kunne brukes sammen med Braci.

Konkurrenter

I tillegg til Braci er det selvsagt andre som har fått øynene opp for dette markedet. OtoSense er en av dem. Akkurat som Braci, er også OtoSense i startgropen. Foreløpig finnes OtoSense kun for Android, men iOS (Apple) er rett rundt hjørnet.

Her er en omtale av OtoSense.

OBS!

31 mars: Etter å ha brukt Braci noen måneder, konkluderer jeg med at den er altfor upålitelig. Den egner seg IKKE som trygg varsler.

 

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *