Bruksanvisninger

En bekjent har nettopp fått sine første høreapparater. Han er snart 90 og snapper ikke opp nye ting like lett lenger. Dessuten har han alltid vært litt klønete med tekniske dingser. Derfor var han glad for at en bruks-anvisning fulgte med. Imidlertid ble han allerede etter noen sider satt ut av spill.

Forvirrende

Bruksanvisningen omtalte nemlig 5 forskjellige varianter av høreapparatet. Han ble svært forvirret. Hva gjaldt for ham, og hva kunne han se bort fra?
I veiledningen sto det heller ingen ting om hvordan apparatet hans var innstilt. Han husket ikke lenger hva slags lytteprogram som var lagt inn. Dermed var det ikke så lett å forstå hvorfor apparatet oppførte seg som det gjorde.

Slendrian?

Jeg har lest mange bruksanvisninger i mitt liv. De fleste har vært preget av hastverk og manglende evne til å forklare på en lett forståelig måte. Jeg har også laget noen bruksanvisninger selv. Det tar tid og omtanke å forsøke å lage en god bruksanvisning.
Nybegynnere trenger ofte å få det inn med teskje. Veldig mange trenger først å få rede på kun det vesentlige. Senere kan de ta til seg mer (og vanskeligere) informasjon. Noe de absolutt ikke trenger, er å få greie på ting som ikke angår produktet de har mellom hendene.
Selv erfarne høreapparat-brukere kan ha store problemer med noen av bruksanvisningene.

Nye muligheter

Inni PCen som brukes for å justere høreapparatene, ligger det i våre dager gjerne en kortfattet bruksanvisning for akkurat din høreapparat-modell. Spør om audiografen kan skrive denne ut på papir til deg.
Selvsagt skal du også ha en skriftlig og lettfattelig redegjøring av hvordan apparatet ditt er innstilt. Og du bør få en skriftlig forklaring på hvordan du kan forvente å høre i forskjellige lyttesituasjoner. Faktisk er det smart å ha med seg en nærperson som kanskje fanger opp ting du selv går glipp av.
Be også om en kopi av ditt audiogram.

Stein Thomassen

 

Sharing is caring!

Om Stein Thomassen

Kunnskapsformidler. Foreleser om plagsom tinnitus og lydoverfølsomhet på Landaasen Rehab siden 2007. Siden 2011 mer og mer opptatt av generell hørselsproblematikk også. Brukt høreapparater siden 1999. Utdannet ingeniør (audio- og datateknikk).

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *