dB eller %


Annonse:Noen sier at de har så og så mange desibel (dB) nedsatt hørsel. Andre sier at de har så og så mange prosent (%) nedsatt hørsel. Tenk deg at du møter en som har 40 dB hørselsnedsettelse, og en som har 40 % nedsettelse. Hvem hører da dårligst?

Hvis du liker regnestykker, kan du finne ut av det ved å bruke følgende regler som blir brukt flere steder i verden:

 • Hvis du vet hvor mange dB hørselstapet er, kan du regne ut %-tallet slik:
  (dB – 25) * 1,5
 • Hvis du vet hvor mange % hørselstapet er, kan du regne ut dB-tallet slik:
  (% + 37,5) : 1,5

Fasiten blir da:
40 dB = 22 %   og   40 % = 52 dB.
Dermed er det klart at 40 % nedsettelse er mye verre en 40 dB nedsettelse.

Så kan du jo slå i hjel litt tid ved å regne ut hvordan det blir ved en del andre tall. Da vil du sannsynligvis stusse over resultatet du får for 25 dB. Og kanskje for 100%.

Det hadde vært interessant å høre om noen av leserne kan forklare hvorfor disse resultatene egentlig er ganske logiske og fornuftige.

Stein Thomassen

Kilde: http://www.audiologyonline.com/ask-the-experts/percentage-of-hearing-loss-743

 

Sharing is caring!

Om Stein Thomassen

Kunnskapsformidler. Foreleser om plagsom tinnitus og lydoverfølsomhet på Landaasen Rehab siden 2007. Siden 2011 mer og mer opptatt av generell hørselsproblematikk også. Brukt høreapparater siden 1999. Utdannet ingeniør (audio- og datateknikk).

3 kommentarer til “dB eller %

 1. Når det gjelder sammenhengen mellom % og dB, tar man utgangspunkt i at 25 dB nedsettelse anses som innenfor normal hørsel, altså har man pr definisjon ingen hørselsnedsettelse før nedsettelsen er mer enn 25 dB. Dermed har man altså definert at 25 dB nedsettelse = 0 % nedsettelse.
  I den andre enden definerer man ca 90 dB nedsettelse som døv og dermed 100 % nedsettelse.
  Det er altså kun spennvidden mellom 25 og 90 dB som teller når vi skal omgjøre til prosent. Midtveis mellom 25 og 90 er 58. Dermed er det lett å se at 58 dB nedsettelse = 50 % nedsettelse.

 2. Har du lest den engelske kildeteksten, vet du at dB-tallet er et gjennomsnitt av nedsettelsen ved de fire frekvensene 500, 1.000, 2.000 og 3.000 Hz. Du vet også at det hovedsaklig er det beste øret som inngår i beregningene. Og du forstår at dette er en overforenkling av hvor dårlig eller godt man egentlig hører.

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *