En vidunderlig dag skal gjenoppstå!

En vidunderlig dag,
da alle teleslyngeanlegg fungerer brukbart,
da alle høreapparatbrukere uten voldsomt strev oppfatter budskapet taleren sprer,
da stiv nakke- og skuldermuskulatur er et fjernt minne,
da frustrasjonen sjelden velter opp under foredrag og prekener,
da ensomheten ikke lenger føles større i mengden enn når vi er alene,
da resepsjonisten og ekspeditøren ikke stusser på om vi er dumme,
da vi kan slippe å bekymre oss for bli mistrodd enda en gang,
da de som er ansvarlig for teleslynge-anleggene slipper å lyve på seg unnskyldninger,
da teknikerne slipper å dumme seg ut,
da hele tilstelningen kan gå sin gang uten unnskyldninger og brutte løfter.

En vidunderlig dag, da de teleslynge-ansvarlige er blitt utsyrt med teleslynge-hørsel.

Den samme vidunderlige dagen som Joseph Poliakoff opplevde i 1937 da han i sine hodetelefoner og helt uten høreapparater hørte lyden fra en primitiv teleslynge.
Den vidunderlige dagen som siden gikk i glemmeboken.

En vidunderlig dag i en fjern framtid skal alle teleslynge-ansvarlige ha tilgang til en teleslynge-mottaker og et par hodetelefoner.
Og de skal være i stand til å benytte dette utrolige verktøyet.

En vidunderlig dag – for våre etterkommere!

 

13 kommentarer til “En vidunderlig dag skal gjenoppstå!

 1. Teleslynge er en gammeldags teknologi. Den har mange ulemper: Må fastmonteres i hele rommet (eller bruke en tungvint halsslynge), har ofte «dødflekker», telespolen i høreapparatet må orienteres perfekt mot teleslyngen for best mulig lydkvalitet, teleslynger er svært følsom for elektromagnetisk støy, man kan i utgangspunktet ikke ha teleslynge i to naborom.

  For all del; teleslynger har hjulpet og hjelper svært mange. Og vi bør nok fortsette å installere teleslynger framover så lenge det er det eneste som er nesten garantert å fungerer på de aller fleste høreapparater.

  Men jeg klarer likevel ikke å bli kvitt følelsen av at vi kunne klart mye bedre enn det med dagens teknologi.

  Hadde høreapparatprodusentene kunne gått sammen om en felles standard basert på det ypperste av dagens teknologi er jeg helt sikker på at vi kunne fått følgende:
  – Klar, ren lyd uansett hvor i rommet man befinner seg eller hvilken vei man tipper hodet
  – Kryptering, private samtaler forblir privat
  – Trenger bare en liten, lett boks som sender, trenger ikke fastmontere teleslynge. Selv ikke når man skal dekke en hel forelesningssal.
  – Null problemer med at mobiltelefoner og annet utstyr «slår inn»
  – Kan ha flere sendere i naborom eller til og med samme rom. Man «velger» hvilken sender man vil lytte til med en app på mobilen (eller det gjøres automatisk basert på hvilket rom man er i).
  – Mottakeren man trenger er integrert i høreapparatet og har lavt strømforbruk (så man slipper bytte batterier i et sett)
  – Man trenger ikke engang høreapparat, kan for eksempel bruke mobiltelefonen som mottaker. (Dette er et viktig poeng, hvis normalthørende også hadde muligheten til å utnytte telelsynger tror jeg det ville endre totalt hvordan folk ser på teleslynger og fått en helt annen fart i utbyggingen av slike systemer.)

  Det ble et langt innlegg, men jeg måtte bare få ut litt frustrasjon med tanke på at vi hørselshemmede fortsatt insisterer på å bruker teknologi fra 1930-tallet mens normalthørende kan leke seg med det ypperste innen moderne teknologi for å overføre lyd inn på øret…

 2. Takker for et flott inlegg. Teknologien er der, men vi er vel for få som roper……for eksempel. blåtann i høreaparatet, hva med det. Slippe dette mellomleddet til mobiltlefon.

 3. Bluetooth i høreapparatet har lenge vært problematisk, pga Bluetooth-protokollen krevde i utgangspunktet et veldig høyt strømforbruk, noe som ville slått negativt ut på batterilevetiden. MEN nå har det nylig kommet en ny versjon av Bluetooth-protokollen som er optimalisert for lavt strømforbruk. Så nå burde det være mulig å få Bluetooth innebygd i høreapparat. Og jeg ser også at det begynner å komme slike høreapparat nå.

 4. For privat lydoverføring, for eksempel fra mobiltelefonen, finnes det mange utmerkede løsninger.
  Problemet er lydoverføring i offentlige rom, hvor man ikke kan gå ut fra at alle har den samme mottakeren. Her er vi fortsatt avhengig av teleslynger, som ikke har endret seg mye siden de ble oppfunnet på 1930-tallet.

 5. Få fart på fantasien, ‘a! «En vidunderlig dag skal oppstå, der en hørselsskade enkelt repareres med en pille, – eller kanskje en genmanipulernede vaksine»??? (og selvsagt uten bivirkninger!)

 6. Den dagen gleder jeg meg skikkelig til. Ha en god langhelg alle HLFere.

 7. Mens vi venter, foretrekker jeg at de eksisterende teleslyngeanleggene fungerer bra. Og hvis de som er ansvarlig for den daglige driften av teleslyngene, kan høre teleslyngelyden, vil forholdene forbedres noe inn i granskauen 😉

 8. Satt i kirka som har teleslynge og samtidg høytaleranlegg. Prøvde litt att og fram, men fant ut att jeg hørte like bra med høreapparatet på vanlig stilling som på teleslynga. Teleslynga er vel på vei ut etter hvert, men selvfølgelig, er den der så bør den virke optimalt.

 9. For ett år siden annonserte 6 av de største høreapparatprodusentene at de var blitt enige om en felles metode for å erstatte teleslynge.

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *