Tinnitus alltid plagsomt ?

NRK Østfold brakte 5. juni 2014 en artikkel om øresus, hørselskade og konserter. Jeg har noen kommentarer som jeg tror er viktige for en god del av leserne. 

1) Blir alle satt ut?

En av utsagnene var: «Du vil ikke ha øresus. Øresus kan ødelegge liv. Man kan falle utenfor samfunnet, ikke være i stand til å gå på skole og jobb. Folk blir sjuke, rett og slett.»

En liten oppklaring for de som ennå ikke har fått tinnitus:
De fleste (ca 400.000 nordmenn) bryr seg fint lite om sin tinnituslyd. Men noen (opp mot 20.000 nordmenn) reagerer så sterkt på lyden at de ikke klarer å bli værende i jobb. Så har vi ca 150.00 nordmenn spredt mellom disse ytterpunktene.
Det er altså et mindretall som «blir sjuke, rett og slett«.

2) Verdens 3. verste lidelse?

En annet utsagn: «Ifølge Verdens helseorganisasjon (WHO) er tinnitus den tredje verste ikke-dødelige lidelsen et menneske kan bli rammet av.»

En liten oppklaring:
WHO snakker ikke om tinnitus generelt. De snakker om hvordan det arter seg hos de aller verst plagede, altså hos en brøkdel av de som har plagsom tinnitus.

3) Årsaker

Artikkelen nevner en del ulike årsaker til at en tinnituslyd kan oppstå. Men det nevnes intet om hvordan plagsomheten kan oppstå.

4) Råd og tips

Artikkelen gir en del råd for hvordan du kan håndtere den plagsomme tinnituslyden din. Men den glemmer å foreslå å oppsøke profesjonell behandling.
Den nevner heller ikke viktigheten av å få utført en generell helsesjekk når du har fått en tinnituslyd. Samt en grundig sjekk av hørselssystemet.

5) Forebygging

Artikkelen gir råd om hvordan du kan forebygge hørselsskader (inkl tinnituslyd). Men den gir ingen råd om hvordan du kan forebygge at tinnituslyden blir plagsom.

6) Og den røde tråden er ….

Artikkelen sier i grunnen intet om det som er det vesentlige, nemlig mekanismene som styrer plagsomheten. Dermed blir den etter mitt syn ikke til mye nytte for folk som allerede plages. For folk som ennå ikke har fått tinnitus, fungerer artikkelen i mine øyne stort sett som skremselspropaganda. Og skremselspropaganda kan ha betydelig negativ virkning på både de som allerede plages, og de som i fremtiden skal komme til å oppdage en tinnituslyd i sitt hørselsystem.

Stein Thomassen

Om Stein Thomassen

Kunnskapsformidler. Forelest om plagsom tinnitus og lydintoleranse på Landaasen Rehab siden 2007. Siden 2011 mer og mer opptatt av generell hørselsproblematikk. Brukt høreapparater siden 1999. Utdannet ingeniør (audio- og datateknikk).

En kommentar om “Tinnitus alltid plagsomt ?

  1. Har du den arvelige øresykdommen otosklerose kan du få øresus også etter operasjoner. Er operert i begge, har fått høreapparat til begge, og har moderat nedsatt hørsel. Når jeg ikke bruker apparatene setter jeg på musikk i heimen, eller driver med noe. På jobb rekker jeg ikke å tenke på det en gang! Skjønner nå at det ikke vil gå over, men skal fint klare å leve med det! Ser det er mange kurs for å mestre det å leve med øresus, men siden jeg er tidligere idrettsutøver klarer jeg å håndtere det med kognitive teknikker jeg lærte som aktiv – blant annet autogen trening!

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *