Foredrag – Gir nedsatt hørsel demens?

Bilde av statue av pottemaker.

Mandag 9. mars kl 19.00 hos HLF Sandnes og Sola (Bøndenes hus, Sandnes) holder jeg foredrag om sammenheng mellom demens og nedsatt hørsel.

I flere år har ulike aktører gitt inntrykk av at nedsatt hørsel fremskynder demens, og at bruk av høreapparater beskytter mot dette. Det fortelles at ulike forskningrapporter har påvist dette. F.eks. sier NRK.no at «Hører du dårlig bør du skaffe høreapparat – ellers risikerer du å bli dement«.

Demens.

De fleste som vet litt om demens, tenker på en fryktet sykdom. Demens er ikke resultatet av en normal aldringsprosess. Kun 10-12 % av 80-åringene har demens. Egentlig er det mange typer demens. Alzheimer er den desidert vanligste. Ikke bare river demenssykdommer i stykker din mentale og kroppslige helse, de medfører også for tidlig død. I den vestlige verden dør ca 1 av 3 eldre av demenssykdommer.

Gir nedsatt hørsel demens?

De fleste hørselshemmede synes neppe det er særlig hyggelig å få beskjed om at din nedsatte hørsel forårsaker større sjanse for å bli dement. Men det er selvsagt trøst i beskjeden om at høreapparater reduserer sjansen.

Men hvordan er det egentlig? Har forskning påvist at nedsatt hørsel virkelig medfører at man lettere får demens? Og har forskning påvist at bruk av høreapparater virkelig gjør at man likevel ikke lettere blir dement?

En fordypning i en del av forskningsrapportene det ofte henvises til, er interessant lesing. I mitt foredrag avslører jeg hva rapportene forteller.

Min bakgrunn.

Jeg har siden 2007 formidlet dybdekunnskap om plagsom tinnitus og lydoverfølsomhet hos Unicare Landaasen, HLF Oslo og andre HLF-lag, samt via nettsiden TinnitusTips.no og boken Selvhjelp ved tinnitus.

Min holdning er at dybdekunnskap om årsaker, virkemåte og behandling vil være til hjelp for mange plagede.

Siden 2011 har jeg også fokusert på hørselsnedsettelse og beslektede tilstander, bl.a. via bloggen Høretrøbbel.no og mange foredrag og kurs hos HLF Oslo. For 7 år siden begynte jeg å justere mine høreapparater selv.

Mitt varemerke er lettfattelig forklaring selv om jeg går i dybden. Jeg bruker et språk som vanlige folk forstår, og er engasjert og engasjerende.

De nevnte aktivitetene er strengt tatt en bigesjeft. Hovedaktiviteten min har siden 2007 vært å lære pensjonister å bruke data og internett, noe som ligger nærmere min utdanning som elektronikkingeniør og yrkeskarriere som datatekniker.

Jeg har kraftig nedsatt hørsel og har tinnitus.


Kommentarer?

Har du lyst til å lese eventuelle kommentarer, eller kanskje kommentere selv, må du rulle deg litt lenger nede på siden.

Abonnere?

Prateboble med teksten Follow my blog.

Vil du bli varslet med en gang nye artikler publiseres? Det tar jo ofte litt tid før vi legger dem ut på Facebook. Klikk her.


1 kommentar til “Foredrag – Gir nedsatt hørsel demens?

  1. Din evne til å forklare bruk av data på en lettfattelig måte, er enestående. Så gøy å lære nytt !!!

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *