Gjøre tinnitus-lyden positiv ?

Er tinnitus-lyden din egentlig så forferdelig? Eller er det dine automatiske tanker om den som er feilaktige eller unyttige? Muligens styres du av tanker som kan skiftes ut med nyttigere tanker.

Å visualisere er å forestille seg en situasjon på en mest mulig virkelig måte. Ikke bare ved å tenke i form av bilder, men også forestille seg lyder, lukter, temperatur, berøring, smak, følelser (f.eks. glede og tilfredshet) osv.  Ved å bruke visuali­sering på en spesiell måte, kan du kanskje lykkes med å få et nyttigere tanke­mønster.

Nedenfor er noen eksempler hvor selve tinnitus-lyden er utgangs­punktet i en visuali­sering som dreier over til en positivt opplevelse. Det er lov å finne på sine egne visuali­seringer. Lag en som passer for deg og din tinnitus. Øv deretter daglig på den. Etter en måneds tid kan den kanskje påvirke din holdning til tinnitus-lyden en god del.

Hytta på fjellet

Hvis tinnituslyden din er kvinende, kan du forestille deg at den er vinden som hyler gjennom sprekken i et vindu som ikke er helt tett. Du er på ­hytta og snø­stormen er ufyselig på utsiden. Dessverre får du ikke reparert vinduet før til sommeren, så den hylende lyden får bare være der. Du snur deg og går rolig i retning av peisen. Etter hvert som du fjerner deg fra vinduet, blir hyle­lyden svakere. Flammene knitrer i peisen og du kjenner den deilige varmen. Fasinert kikker du på de levende ild­tungene som danser rundt veden. På bordet foran peisen er det dekket til mat. Du kjenner den deilige lukten fra kjøkkenet. Så serveres favoritt­retten din. Liver er herlig.

Havseileren

Hvis tinnituslyden din er susende og brusende, kan du tenke deg at den er havets vinder og bølgenes brus. Uten vind og bølger er det vanskelig å gjøre det du elsker – havseiling. Det er tøft men herlig å føre skuta fram gjennom det friske været. Du er på veg til Danmark, og du er sliten. Etter hvert ser du land, og været og lydene mildner litt. Du skimter den velkjente havnen med båt­husene og kroene. Snart skal du slappe av med gamle kjente og et par snaps. Praten vil dreie seg om det tøffe havet, de rolige havnene og det gode livet. Du gleder deg til sjømanns­historiene, og du vet at du ønsker deg til havs igjen om noen dager.

Sikaden

Hvis tinnituslyden din er som en sikade, kan du tenk deg at den sitter i en av palmene i nærheten. Det er kveld men varmt i luften. Du er på en romantisk ute­restaurang sammen med kjæresten din og noen hyggelige venner. Maten og drikken er god. Lyder surrer i luften. Mennesker skravler, gateselgere roper, mopeder durer forbi, noen barn løper rundt og ler, sikaden skraller i veg i palmen, og du har det deilig.

Fossen

Hvis tinnituslyden din tordner som en foss, forestiller du deg en herlig foss hvor laksen spretter i strykene og i kulpen nedenfor. Leirplassen ligger like ved. En flott leirplass med fine forhold for telt, utstyr, bål og avslapping. Du står i elven og hører fosse­bruset. Det er kraftig, men det er her laksen biter. Etter en fin fangst vender du ryggen til fossen og vasser mot leir­plassen. Fosse­bruset blir svakere etter hvert som du beveger deg mot leiren. Du gleder deg til å slappe litt av før et deilig måltid skal tilberedes over bålet. Vel framme legger du deg i gresset i solen og nyter situasjonen. Fossen bruser, men lyden er en viktig del av dette paradiset. Det hadde nok ikke vært så gode fiskeforhold uten fossen.

Jetmotoren

Hvis tinnituslyden din er som en jetmotor,  forestiller du deg at den er motoren på et fly. Du var heldig og fikk plass i siste liten. Dessverre rett bak den støyende motoren. Men du er på vei dit du alltid har ønsket deg, så det gjør ingen ting. Du dag­drømmer allerede om alt du skal finne på når du kommer fram. Endelig skal planene bli virkelighet. Lyden fra flyets motor føles svakere nå som du gleder deg. Uten problemer faller du i søvn av den ensformige motorlyden.

Hvis du har forsøkt slike teknikker, ville det være flott å høre dine erfaringer.

Stein Thomassen © 2011

Om Stein Thomassen

Kunnskapsformidler. Forelest om plagsom tinnitus og lydintoleranse på Landaasen Rehab siden 2007. Siden 2011 mer og mer opptatt av generell hørselsproblematikk. Brukt høreapparater siden 1999. Utdannet ingeniør (audio- og datateknikk).

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *