Helvetes høreapparater – 2

Det ER noe galt med mine ett år gamle Phonak Exélia Art. Mistanken har vært der nesten hele tiden, men det har vært vanskelig å sette ord på hva som har vært galt. I alle fall har det med disse apparatene vært vrient å oppfatte hva folk sier. For noen måneder siden sa jeg at lyden muligens virket litt “hakkete”.

I dag ble jeg forbannet !

Dermed rigget jeg opp et hjemmelaget test-opplegg. På data’n installerte jeg en tonegenerator for å lage rene toner – sinustoner – fra dypeste bass til lyseste diskant. Fra hodetelefon-uttaket koblet jeg meg videre til musikkanlegget. Dermed kunne jeg få tonene ut på høyttalerne. De mørke tonene i bassområdet hørtes helt fine ut med apparatene mine. Det gjorde de også i mesteparten av mellomtoneområdet.

State-of-the-art lyd ?

Da jeg kom opp i 1.000 Hz ble det brått et forferdelig leven. Sinustoner herfra og oppover hørtes absolutt ikke sinusformede. Nei, de skrallet som om noen hadde stykket dem opp med kjøttøks! Verst var det i båndet 1.000 – 1.800 Hz, altså nesten en hel oktav. Og 3.000 – 3.800 Hz var jammen nesten like ille (nesten en halv oktav).

Anti-feedback ?

Først tenkte jeg det var anti-feedback-finessen som forårsaket dette, altså mekanismen som forhindrer apparate i å begynne å hyle. Imidlertid var lydbildet det samme når jeg hørte tonene gjennom teleslynge-programmet (hvor apparatets mikrofoner ikke er i bruk). Dermed kunne det jo ikke ha noe med anti-feedback å gjøre. Da jeg forsøkte det samme testen med mine gamle høreapparater (som også er digitale), var de frie for skralle-lyd. Og når jeg tok av meg apparatene og skrudde opp lydstyrken på høyttalerne for å kunne høre, var tonene så rene og så fine.

Digital bivirkning ?

Er det feil på mine Phonak høreapparater?
Har audiografen stilt dem inn feil?
Er det konstruksjonsfeil på modellen Exélia Art?
Eller har visse typer digitale apparater dette som en bivirkning?
Jeg har kontaktet Phonak, så får vi se.

Hva med deg ?

Har du noen pussige eller gode erfaringer med høreapparater, ville det være fint om du delte dem via en kommentar til denne artikkelen.

Stein Thomassen © 2011

 

14 kommentarer til “Helvetes høreapparater – 2

 1. Få stilt ned forsterkningen på diskanten. Det gjorde jeg med mine (hadde tilsvarende problem) og det ble bedre, men ikke helt bra. Jeg har også Phonak, men de er en litt eldre type. Det virker for meg som det er en svakhet i reguleringen på apparatene og de tåler ikke å få skrudt forsterkningen på diskanten opp mot maksimum. Problemet var kjent hos Phonak i Oslo og jeg fikk forklart at apparatene mine egentlig var litt for svake for mitt hørselstap og at de ikke klarte å behandle lyd korrekt med den forsterkningen som var brukt på diskanten. Så hvorfor de da kommer med tilsvarende problem på nyere apparater er en gåte?

 2. Takk for tips!
  Det skulle sett ut om high-end hjemmekino-anlegg hadde hatt slike skavanker! Hvor seriøs er denne høreapparatbransjen egentlig? “Exélia Art er den nye definisjonen på ypperlig når det gjelder høreytelse” sier Phonak.

  Stein Thomassen

 3. Jeg er ikke helt sikker på om det er apparatene eller audiografene som ikke forstår begrensingene som har skylden. Uansett blir dette Phonak sitt ansvar. Det som skaper problem er den indre digitale reguleringen av styrke og filtrering av støy i apparatene. Dette er avansert teknologi og krever litt resurser av både strøm og bandbredde. I tillegg kommer kravene om minimalt strømforbruk. Det ser ut til at ved høy forsterkning av diskanten blir det problem. Hvordan de ureine tonene oppstår er jeg ikke helt sikker på. Siden alt skjer inne i databrikka er det ikke lett å finne ut av heller.

 4. Du er nok på rett spor, ja. Prøvde nettopp et lytteprogram som er svakere i diskanten, og da er problemene mye mindre.

 5. Bare en liten kommentar; du har høreapparat som er laget for å forskyve lyder i frekvensbildet. Om ikke audiografen aktivt går inn og skrur av denne funksjonen vil diskantlyder ikke på noe vis ligne på seg selv. Tanken er at de likevel ikke er hørbare for et skadet øre. De formørkes og presenteres lengre ned i frekvensområdet. Resultatet er en lyd du faktisk hører istedet for en skarp lyd man enten ikke hører eller ikke får noe fornuftig ut av. Dette bør man vite om når man får moderne Phonak, og det kalles SoundRecover. SR er et kjempeverktøy som mange har stor nytte av, men det har sine svakheter. Mitt gjett er at om denne deaktiveres vil lyden bli mer som forventet. Merk at dine eldre digitale høreapparat ikke har denne funksjonen.

  Ser at kommentaren ble alt annet enn kort, menja, håper(som alltiid) at jeg har rett.

 6. Takk for nyttig kommentar, Håvard. Den er slett ikke for lang 🙂
  Da jeg fikk apparatene sa jeg meg uinteressert i SR, men finessen kan jo muligens være påslått likevel. Blir spennende om jeg nå skal bli så heldig å treffe en audiograf som har kunnskap nok til å justere apparatene skikkelig.

 7. Drømmeaudiografen har nå demonstrert for meg at ralle-effekten blir produsert av anti-feedback-systemet (whistleblock). Rallingen ble borte da vi slo av whistleblock.

 8. Å så er det ikke bare meg! Har fått meg nye Phonak apparater og har samme problem. Min audiograf skjønner ikke stort av dette – kan de fikse dette på Phonak butikken eller kan noen tipse om “drømmeaudigrafen”?

 9. Jeg måtte fortsette å leve med rallingen, Anne Brit, for det ble alt for mye piping fra apparatene når anti-feedback-systemet var avslått 🙁

 10. Ikke lovende – men får vel likevel høre om audiografen eller Phonak har noe å bidra med 🙁

 11. Nytt møte med audiografen i går, vi ble enige om at Phonak ikke duger, er visst flere som sliter med disse apparatene. Prøver ut Resound Rite nå, lydbildet er mer sympatisk!

 12. Hei jeg har phonax nadia høreapparater som jeg er fornøyd med men hatt de i 6 år lurte på når bør man bytte få nye apparater ? Trenger det nå hatt høreapparater siden 6 år alder

 13. Når apparatene er 6 år gamle, kan du få nye uten å oppgi noen spesiell grunn.

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *