Helvetes høreapparater ?

Eller er det audiografene (de som justerer høreapparatene) det er noe galt med?

Velkommen i klubben

Hørselsnedsettelse kommer vanligvis snikende. Det tar som regel mange år før du oppdager at du faktisk hører dårlig (men alle andre har lagt merke til det lenge før deg). Til slutt innser du at du bør ha høreapparater.

Når du i lang tid har gått med nedsatt hørsel, er det ikke alltid så greit å begynne med høreapparater.

Når vi får høreapparater, overveldes mange av oss av det lydnivået vi nå får inn på øret. Massevis av lyder har blitt ubehagelig sterke, og en mengde nye lyder har dukket opp. Mange av oss kommer fram til at det er umulig å bruke et slikt «tortur-instrument». Utallige høreapparater havner derfor i en skuff og blir liggende der år etter år.

Tålmodig nå !

Audiografer og øreleger sier ofte at vi må være mer tålmodig. Det tar tid å venne seg til det nye lydnivået, sier de. Her har jeg sakset noen ganske fersk uttalelser:

 • Har du gått lenge med nedsatt hørsel, er du ikke vant til normale lyder, og du kan oppleve den nye lyden som særlig skarp og ubehagelig. Det kan kreve at du må presse din tålegrense for lyd.
 • Hvis høreapparatene utgjør en viktig forskjell i forhold til det å få med seg hva andre sier, vil du kanskje tolerere mer ubehag og ulyd i starten. Derfor er motivasjon en viktig faktor.

Myk overgang ?

Jeg kan ikke huske å ha lest om myk overgang til høreapparater, altså sørge for at overgangen ikke blir så brå.

Slik fungerer den myke overgangen til høreapparater: Når du får utlevert høreapparatene stiller audiografen inn apparatene på en beskjeden forsterkning som er ganske lett å venne seg til. Noen uker senere kan audiografen øke forsterkningen enda mer. Også denne moderate økningen vil være ganske lett å venne seg til. Og slik fortsetter du trinnvis til apparatene til slutt er stilt inn til å gi deg omtrent normalt lydnivå.

På denne måten kan tilvenningen gjøres i flere små trinn i stedet for ett kjempehopp. Dermed vil tilvenningen til høreapparater gå mye lettere for de aller fleste.

En annen historie er at audiografene også må stille inn andre ting enn bare høreapparatets forsterkning.

Hvorfor så hemmelig ?

Hvorfor vi så sjelden hører om den trinnvise måten, vet jeg ikke.
Hva tror du?

Stein Thomassen © 2011


Kommentarer?

Har du lyst til å lese eventuelle kommentarer, eller kanskje kommentere selv, må du rulle deg litt lenger nede på siden.

Abonnere?

Prateboble med teksten Follow my blog.

Vil du bli varslet med en gang nye artikler publiseres? Det tar jo ofte litt tid før vi legger dem ut på Facebook. Klikk her.


11 kommentarer til “Helvetes høreapparater ?

 1. De alle fleste høreapparater kan gi en trinnvis tilvenning. Ved førstegangstilpasning stilles lyden ofte etter hørselskurve. Denne trenger ikke være riktig. (psykologiske faktorer spiller en viktig rolle.) Audiografen har optimale forhold på sitt kontor og høreapparatene stilles etter brukerens ønsker (for høyt, for lavt). Dårlig informasjon, tidspress, (samlebåndsbehandling) gjør at mange sendes ut med beskjed om å bruke apparatene med en gang. Ofte oppleves den plutselige lydforandringen som ekstrem ubehagelig og danner en negativ opplevelse. Mitt råd er: Start forsiktig, begynn hjemme og øk høreapparatbruken med f.eks en time hver dag. La gjerne øret få en pause midt på dagen. Ha avtale med audiografen om hyppige kontroller i starten. Be gjerne om å prøve et annet høreapparatmerke hvis du ikke er fornøyd (dette har du krav på). Vær ærlig med deg selv – du vil aldri få hørselen tilbake, tinnitus forsvinner ikke av seg selv, rehabilitering kan ta tid osv. Vær åpen overfor audiografen. Er du ikke fornøyd – si det! De er der for å hjelpe, men kan ikke lese tanker. Ikke kan de “høre” det samme som deg heller. En liten lysning er det – det kommer et nytt EU-regulativ som setter nye krav til kvalitetssikring av høreapparattilpasning. Ny rutine vil kunne avlese styrken på høreapparatene ved trommehinna. Dette sikrer bl.a at høreapparatene virkelig gir den styrken de skal ha. Oppfordrer hørselshemmede og tinnitusrammede til å ta kontakt med likesinnede. Mye kan læres fra andres erfaringer.

 2. Wow! Takk for fyldig og godt innspill, Trond!

  Jeg har pratet med mange som gitt opp høreapparatene fordi lyden ble for overveldende. De er ikke lette å overtale til å bruke høreapparatene bare deler av dagen og hvile hørselen resten. De skal fungere i jobb! Derfor trenger de at audiografen stiller apparatene på et nivå som ikke sliter dem ut. Når de har blitt vant til det, trenger de å øke nivået litt mer. Osv…

  Slik kan de klare å ta i bruk apparatene uten å ta dem inn og ut av øret hele dagen. Når noe er til plunder og heft, blir du negativ til det. Hvorfor innføre plunder hvis det kan gjøres smidig?

  Når man har gått lenge med nedsatt hørsel, forsøker hjernens hørselssystem å kompensere ved å øke forsterkningen. Hos mange har dette endt opp med at man har fått en nedsatt toleranse for kraftige lyder. En slik lydoverfølsomhet kan behandles med gradvis tilvenning til stadig sterkere lyder. En audiograf som ikke forstår å ta hensyn til dette på en praktisk måte når høreapparater tildeles, er ikke god.

  Stein Thomassen

 3. I bladet Din Hørsel nr 03/2011 sier ekspert Einar Laukli: “Funksjonen som beskrives, finnes faktisk i dag både i høreapparatenes teknologi og i tilpasnings-metodikk.” Han sier videre: “Gradvis økning av forsterkningen kan gjøres på alle apparater…

  Fremdeles lurer jeg på hvorfor så få audiografer praktiserer metoden.

  Stein Thomassen

 4. Dette var nyttig info i forhold til mitt tap av hørsel.Jeg hærer ca 60 % på ett øre og tilnærmet døv på det andre. Dette i tillegg til Tinnitusen.
  Jeg har en godartet svulst på det døve øret og min audilog har skrudd opp apparatet så mye at jeg bare hører hylingen og får lite hjelp av apparatet.
  Jeg sliter følgelig mye om natten på grunn av at Tinnitusen har forsterket seg kraftig. Noen som har råd?

 5. Takk for interessant kommentar, Nora.

  Jeg er usikker på om du har høreapparat kun på det beste øret. Hvis du bare har ett apparat, er det særdeles viktig å få det skikkelig justert.

  Hvis du har apparater på begge ører, og det piper hele tiden i apparatet som er på det døve øret, virker det som du kanskje skulle hatt et nytt apparat som er bedre til å unngå piping (apparatene blir stadig bedre på dette).

  Dersom du er døv på det ene øret og ikke har noen praktisk nytte av høreapparat på det, bør du kanskje spørre audiografen eller ørelegen om Cross og BiCross kan være noe for deg.

  Når det gjelder tinnitus, er det helt typisk at det blir mer fremtredende når hørselen blir dårligere.

  Stein Thomassen

 6. Har nettopp fått høre fra en godt orientert audiograf at de fleste audiografer velger metoden «myk overgang» (stille inn lav forsterkning i starten og så stille inn mer forsterkning senere) når de gir høreapparater til folk for første gang. Godt å høre! Håper jeg har tatt feil når jeg har hatt et annet inntrykk.
  Stein Thomassen

 7. Hei 🙂 jeg har fått høreapperat på begge sider for et par mnd siden. Jeg har svekket hørsel på begge ørene i området over 4k. Jeg har også tinnitus denne blir forsterket hvis jeg utsettes for høy lyd. Jeg har fått nedjustert lyden allerede en gang fordi øresusen blir sterkere ved bruk av høreapperat. Jeg synes det har blitt litt bedre etter justering, men tinnitusen blir fortsatt forsterket ved bruk i 4 -5 timer. Er dette kanskje normalt i tilvenningsperioden, eller bør jeg gå å få det nedjustert enda mer.

  Mvh.
  Bjørn Erik Halvorsen

 8. Beklager sent svar, Bjørn 🙁
  Hvordan høreapparatene påvirker tinnitusenen varierer veldig mye fra person til person. Mange har det slik at tinnitusen høynes når de utsettes for mye lyd. Hvor mange som har det slik i en overgangsperiode og deretter ikke påvirkes av mye lyd, vet jeg ikke.

  Stein Thomassen

 9. Har en datter som er tunghørt.. Hun Vil kuttet ut høreapparat hun syns det er best. Hun har brukt høreapparat i over 20 år. Er det normalt?

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *