Høreapparat = høreapparat ?

Høreapparater klassifiseres som medisinsk utstyr. Dermed kan ikke hva som helst godkjennes som høreapparat. Vi kan vel si at høreapparat er blitt en beskyttet tittel slik blant annet lærer er. 

Ulv i fåreklær

Høreapparater er dyre. Men av og til, særlig hvis du følger med på utenlandske forhold, dukker det opp noen som er super-billige. Disse er ikke godkjent som medisinsk utstyr. Da blir det ofte skrik og skrål fra brukerorganisasjoner, audiografer og de som importerer tradisjonelle høreapparater. Humbug! Hån mot brukerne! Useriøst! Latterlig! De burde bøtelegges for villedende reklame! Er tunghørte fritt vilt for kvakksalvere?
Slike kommentarer er ofte på sin plass.

ØL?

På engelsk går disse “høreapparatene” under begrepet Personal Sound Amplifier Product, vanligvis forkortet til PSAP. På norsk blir dette Personlig Lyd-Forsterker-Produkt, PLFP. Men dette uttrykker benyttes ikke, så vidt jeg vet. Kanskje vi heller burde kalle det Øreproppbasert Lydprosessor – ØL? Poenget er at de bearbeider lydene rundt oss i håp om å gjøre dem mer hørbare og lettere forståelig for oss, og de serverer lyden via ørepropper. I tillegg kan de ha tilkoblingsmuligheter til andre dingser som for eksempel mobiltelefon og TV. På de litt mer avanserte modellene er tilkoblingsmulighetene selvsagt trådløs.

Til nytte?

Har PSAP / ØL noen verdi for thunghørte, eller er det bortkastede penger? Uten tvil er noen ØL rett og slett dårlige produkter. Slik er det med alle andre produkttyper også. Du finner som regel hele skalaen fra dritt til gull. Selv enkle ØL som er skikkelig produsert, kan ha sin misjon for noen. Andre behøver kanskje andre eller mer avanserte finesser. En del har liten eller inge nytte av ØL og trenger i stedet tradisjonelle høreapparater som fremdeles har de mest avanserte lydbehandlingsmulighetene og dermed som regel gir bedre hørsel enn ØL. Siden det ikke er spesielle regler for godkjenning av ØL, er sjansene store for at du får et produkt som er dårlig designet og dårlig produsert.

One size fits all?

Noen vil ha motorsykkel i stedt for vanlig bil, noen vil ha tråsykkel, noen vil snøscooter, noen vil ha elbil, noen vil ha terrengbil, noen vil ha lastebil. Hvem skal bestemme hva slags kjøretøy folk bør skaffe seg? Det er vel stengt tatt behov og smak og behag som avgjør. Om man vil, får man faktisk lov til å kjøpe en liten elbil hvor man forvandles til rullestolsbruker ved første frontkollisjon i 50-sonen.

Skulle det ikke være godt nok for mange tunghørte å bruke en ØL som de synes fungerer bra for dem? Må det være enten tradisjonelt høreapparat eller intet høreapparat?

Kvakksalvere?

Er det lurendreieri å kalle ØL for høreapparat. Er det ikke like useriøst å la den tunghørte få tradisjonelle høreapparater som ikke er justert tilfredsstillende? Er det ikke lureri å justere høreapparater uten å kontrollere at innstillingene faktisk ble slik det var meningen?

Safe eller gamble?

Mange ØL er ikke konstruert og testet etter strenge retningslinjer for å unngå at de kan skade brukeren. Dermed kan det være riskikabelt å bruke ØL. Dessuten får du ikke den personlige og kyndige veiledningen og oppfølgingen som følger med tradisjonelle høreapparater.

Les også kommentarene til denne artikkelen. Du finner dem lenger nede på siden.

Har du gode engelskkunnskaper, kan du ha interesse av artikkelen When Hearing Aids Won’t Do i The New York Times.

5 kommentarer til “Høreapparat = høreapparat ?

  1. Så disse kan være gode nok for enkelte, men samtidig forårsake skade? Og da snakker vi gjerne permanente tilstander som støyskade og tinnitus. Disse lager jo selvsagt langt mer lyd enn enhver mp3-spiller som det advares i mot.

  2. NN, nå virker det som du skjærer alle over en kam. Det er stor variasjon i konstruksjonene. Noen av dem bruker komprimering.

  3. Selv om jeg inderligt er stærkt imod de uautoriserede lydforstærkere og vil have dem forbudt, så kommer vi ikke udenom, at priserne på de ægte høreapparater forekommer mig temmelig ublu…. rent materialemæssigt som plastik-covers, elektroniske komponenter og hvad der nu ellers er i sådanne høreapparater kan da ikke koste SÅ meget.
    Jeg ved godt, at man også betaler for forskning, udvikling og avanceret teknologi osv osv, men alligevel…..

  4. I Danmark har Høreforeningen gått ut med en advarsel mot et “høreapparat” som koster under 100 kr:

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *