I can feel music !

Kan vi oppfatte og faktisk nyte musikk med andre sanser enn ørene våre? Ja, sier psykologiprofessor Frank Russo ved Ryerson University i Canada. Han har vært med på å utvikle et spesielt redskap som gjør at sterkt tunghørte og døve kan føle musikken via vibrasjoner.

Det er mange historier om døve folk som kan føle musikk. Vi kjenner alle til Beethoven som skrev noen av sine mest berømte komposisjoner etter han ble døv. Og i vår tid har vi blant annet Evelyn Glennie, den døve perkusjonisten som ofte opptrer uten sko for å føle vibrasjonene i gulvet.

Vibrerende stol

Det spesielle redskapet kalles ”Emoti-Chair” (Føle-Stol) og er en stol som kan overføre lydvibrasjoner til ulike deler av kroppen. De ulike tonene i musikken forårsaker vibrasjoner på forskjellige steder i stolen.

Emoti-Chair-03b

Frank forteller at utfordringen er å få alle tonene til å vibrere like sterkt. Når du kjenner på en høyttaler eller et musikkinstrument for å føle vibrasjonene, dominerer de mørke tonene over de lyse. Dermed føles nesten bare brumlebass og rytmer. I vibrasjonsstolen er toneområdene skilt ut og ført til ulike deler av stolen. De lyse tonene sendes til øvre del av ryggen, og de mørke sendes til nedre. Styrken på vibrasjonene i de ulike toneområdene justeres i forhold til hverandre på en slik måte at kroppen best mulig skal kunne føle musikkens totale toneområde.

Skaper musikk for døve

En gruppe musikere har nå sammen med Frank Russo begynt å komponere musikk for døve – musikk hvor vibrasjon og visualisering er musikkens viktigste egenskap. Dette åpner i følge Russo opp en del interessante artistiske muligheter. Russo mener selv at deres forskning viser at den totale musikalske følelsen hos en som kan høre, kontra en døv som oppfatter musikken gjennom vibrasjonsstolen, er ganske lik.

Emoti-Chair-02b

Kilde: www.cbc.ca/news/technology/canadian-device-allows-deaf-to-hear-music-through-skin-1.797402

Se også kommentarer lenger nede på siden.

 

2 kommentarer til “I can feel music !

  1. Eg har problem med å høyre bassen. Kjøpte ein kraftig forsterkar og to monsterhøgtalarar. Spelte musikk så huset rista for å føle bassen i stolen. Då måtte eg være heilt åleine i heimen…. Veit det finst små «rumperistarar» for montering i stol/sofa. Då høyrer ingen andre musikken (i alle fall hvis du også brukar teleslynge samtidig). Treng berre ein liten forsterkar og kostar berre nokre hundrelappar har eg lese (på AV forum). Kunne ha tenkt meg noko slikt…..

  2. Alle har sikkert følt bassen og dermed rytmen dunke i kroppen. Men kan man føle hele tonespekteret? Går det an å få utbytte av mellomtoneområdet og diskanten? Kan man føle fløytemusikk?

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *