Jeg tok feil – tror jeg

Min første teori

I min artikkel Høreapparatets problematiske resonans tryllet bort mente jeg å ha funnet ut hvorfor mine høreapparater (særlig det venstre) ga så fandens sterk lyd i toneområdet 800-900 Hz. Jeg erklærte meg enig med importøren at filteret i høreapparatets «hook» (overgangen fra apparat til slange) kun var et fukt-filter.

Samtidig observerte jeg at høreapparatinnstillingene forutsatte at det skulle være et dempefilter. Dermed unnlot apparatet å dempe resonanstoppen rundt 900 Hz (fordi det trodde at dempefilteret gjorde denne jobben). Følgelig fikk resonansen fritt spillerom og ga meg ubehagelig kraftig lyd i dette toneområdet.

Ved å fortelle høreapparatet at det ikke måtte forsterke dette toneområdet så mye som det hittil hadde gjort (altså si at hooken var uten dempefilter), ble forholdene MYE bedre.
Siden fuktfilteret av og til tettet seg og blokkerte for all lyd, fjernet jeg det fullstendig. Etter ytterligere noen justeringer var jeg temmelig fornøyd og har aldri mer vært plaget av det forferdelige lydnivået som trigges av lyder omkring 900 Hz.

Tvilen kommer

Da jeg skulle skaffe det dempefilteret som innstillingsprogramvaren opprinnelig forutsatte, viste det seg at apparatene mine ganske sikkert har hatt dempefilter og ikke fuktfilter helt fra jeg fikk dem for mange år siden. Da ble jeg forvirret.

Apparatene hadde altså hatt dempefilter. Men jeg hadde ikke hørt tydelig forskjell da jeg fjernet filteret. Jeg har stusset mye på hvorfor jeg ikke hørte tydelig forskjell da jeg tok bort dempefilteret. Det plagsomme toneområdet ble jo noe slikt som 10-15 dB sterkere da dempefilteret ikke var der, og det skulle jeg tro at jeg burde ha lagt merke til. Kunne jeg ha gjort noen andre forandringer samtidig, slik at jeg hadde motvirket resonansens styrke?

Eller var det rett og slett slik at øret mitt egentlig tålte kraftige lyder rundt 900 Hz godt (altså at det ubehagelige ved lyden ikke kom av at øret mitt syntes lyden var for kraftig)?

Ny teori

Kunne det være at apparatene selv laget noen ekstra infernalske lyder når de ble hørte lyder rundt 900 Hz? Men hvorfor ble jeg kvitt problemet etter at jeg fjernet filteret og korrigerte høreapparatenes innstillinger?

Når hooken mangler dempefilter, blir flere smale toneområder overdrevent forsterket pga et naturlig fenomen som kalles resonans. Dette gir en svært ujevn frekvenskurve. Gamle apparater hadde vanskelig for å glatte ut disse ujevnhetene. I stedet kunne man bruke et dempefilter i hooken eller slangen for å få til en brukbar glatte-jobb. Dagens avanserte digitale apparater kan klare glatte-jobben ganske greit uten dempefilter.

Jeg har i flere år hørt dårligst rundt omkring 1.000 kHz (= 1 kHz). Derfor måtte høreapparatet forsterke mye i dette toneområdet. Men siden dempefilteret dempet nettopp dette toneområdet, måtte kanskje apparatet å forsterke temmelig mye rundt 1.000 Hz for å komme opp i det lydnivået jeg behøvde. Hva hvis apparatet ikke var i stand til å forsterke tilstrekkelig? Da ville det nok bli forvrengning, sannsynligvis av typen klipping. Og hvordan høres klipping ut? Tja, det kommer an på. Jeg må innrømme at jeg ikke vet hvordan lyden av klipping høres ut i digitalt utstyr.

Men nå har jeg fjernet dempefilteret. Dermed trenger ikke høreapparatet å forsterke like mye rundt 1.000 Hz. Resonansen er jo der og gir 10-15 dB gratis forsterkning. Dermed kan apparatet slappe av og unngå forvrengning i dette toneområdet.

Nå ser det altså ut som den forferdelig ubehagelige lyden som har plaget meg siden apparatene var nye, egentlig har vært ren og skjær forvrengning fordi apparatene ikke har passet til mitt hørselstap.

Dermed ser det ut til at noen av audiografene som senere forsøkte å hjelpe meg, var på rett spor da de stusset på om apparatene muligens var for svake for min hørsel.

Happy likevel

Imidlertid har jeg ikke lenger dette problemet når jeg bruker apparatene uten dempefilter.


Kommentarer?

Har du lyst til å lese eventuelle kommentarer, eller kanskje kommentere selv, må du rulle deg litt lenger nede på siden.

Abonnere?

Prateboble med teksten Follow my blog.

Vil du bli varslet med en gang nye artikler publiseres? Det tar jo ofte litt tid før vi legger dem ut på Facebook. Klikk her.


2 kommentarer til “Jeg tok feil – tror jeg

  1. Skjønner ikke mye av dette, Stein. Jeg har jo fått CI. Allikevel føler jeg at du er inne på noe av de samme problemene jeg har på mitt CI. Aner ikke frekvensområdet. Kaller det bare for «diskanten», som hele tiden blir altfor sterk. Det gir ubalanse i hele lydbildet, da jeg må dempe det generelle volumet, og da blir mye av taleforståelsen borte, spesielt der det snakkes mye.

  2. Jeg tror jeg har samme problem som deg, Anonym…med CI… Lenge siden jeg har lydjustert nå, for jeg har vel gitt det litt opp. På St.Olavs sier de at de ikke kan gjøre noe med dette… Jeg er ofte stiv i kjeven av å spenne kinnbeina pga lyder kan bli for klangfylte. Samtidig må jeg ha lyden så høyt for å oppfatte talen godt nok.

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *