Hadde du hatt MIN tinnituslyd…


Annonse:Hadde du hatt min tinnituslyd, ville du blitt gal!
Ja, det er lett å tenke slik.

Skulle jeg bodd ved denne fossen ville jeg ha tørnet, sa en besøkende. Men ingen av de fastboene brydde seg om brølet. Og ingen flyttet. Riktignok innrømmet de at det hadde vært litt vrient den første uken. Særlig den første natten. Nå var de i grunnen ikke oppmerksom på fosselyden lenger, påstod de. Den besøkende ristet på hodet og hadde ikke mye tillit til påstanden.

Mange bryr seg fint lite om sin tinnituslyd. For en med tinnitusplage kan dette være vanskelig å tro. Da kan de umulig ha så fæl tinnituslyd som meg, tenker mange.

Mange undersøkelser er gjort om akkurat dette, og de aller fleste tinnitusbehandlere er enig i at styrken på tinnituslyden har lite å gjøre med graden av tinnitusplage. Noen takler tinnitus godt selv om de forteller at den høres til alle døgnets våkne timer. Andre kan være slått ut av jobb selv om de hører tinnituslyden kun når de forsøker å sovne.

Den svake lyden som bare kan høres når det er dørgende stille, har altså en enorm negativ betydning for enkelte. Mens den sterke tinnituslyden som kan høres i alskens støy, er betydningsløs for ekelte andre. Dette høres utrolig ut.

Graden av tinnitusplage er tydeligvis veldig avhengig av hvilken betydning eller viktighet hjernen vår har knyttet til lyden. Og ikke så avhengig av lydstyrken.

Heldigvis. For da kan vi forsøke å benytte oss av vår evne til å tilvenne oss lyder. Hvis man kan tilvenne seg en fosselyd så mye at man sjelden er oppmerksom på den, bør det være mulig å tilvenne seg sin tinnituslyd slik at man sjelden er oppmerksom på den – eller i hvert fall ikke reagerer så negativt på den.

Og det er nettopp dette både TRT-behandling og kognitiv behandling dreier seg om. Siden det ikke finnes noen trygg og effektiv tinnitus-medisin, er dette kanskje det nærmeste vi kommer en tinnitus-kur i dag.

Mer og dypere kunnskap kan du finne i boken Selvhjelp ved tinnitus – Hvordan mestre plagsom øresus – Utgave 2.

Stein Thomassen © 2010

Sharing is caring!

Om Stein Thomassen

Kunnskapsformidler. Foreleser om plagsom tinnitus og lydoverfølsomhet på Landaasen Rehab siden 2007. Siden 2011 mer og mer opptatt av generell hørselsproblematikk også. Brukt høreapparater siden 1999. Utdannet ingeniør (audio- og datateknikk).

3 kommentarer til “Hadde du hatt MIN tinnituslyd…

 1. er enig og uenig med dette.
  noen har en lyd som kan høres i støyende omgivelser,og ikke er plagsom. men når dagen kommer der du ikke klarer å stå imot lengre,pga andre belastende ting,da er styrken på lyden av betydnig. tenk bare det å kunne kjøre bil uten å høre tinnitusen,selv om du lytter etter den,så klarer du ikke høre den. sånn har ikke alle det. og hvor finner du en høy pipetone i omgivelse lyder.
  for å mestre tinnitus så må man ha det bra i livet,unngå stress,mas og tjas, rett å slett ta livet mer med ro, så er spørsmålet hvordan vi gjør det på en måte som omgivelsene forstår at du har et handikapp. ikke enkelt dette,å leve etter en skjult lidelse.
  fosselyden er naturens lyd,slik som lyden av vinden ute. alarmlyd er verre,den er slik for å få oss til å reagere,så dette med at type lyd og styrke ikke har betydning, blir feil for meg.når den har blitt en plage.

 2. Takk for gode kommentarer, Aage!

  Vår evne til å utstå forstyrrenede ting minker når vi er presset, har andre store utfordringer, har dårlig helse, mangler søvn osv. Både en tinnituslyd, støyende barn, en nysgjerrig nabo og økte bensinpriser kan da irritere oss vesentlig mer enn ellers. Når livet går på skinner, vil slike ting kanskje ikke irritere oss i det hele tatt.

  En del tinnitusplagede har det kanskje på denne måten, men mange har helt andre grunner til at tinnituslyden plager dem.

  Kanskje har de hørt de forferdeligste historier om hvor ødelagt livet ble for noen tinnitusplagede (og ikke hørt om alle de som ikke plages av tinnituslyden, eller alle de som bare plages litt). Da er det vanskelig å ikke bli svært så bekymret for sin egen framtid. Denne bekymringen har lett for å forsterke opplevelsen av tinnitus, og dermed er en runddans i gang…

  Eller kanskje dukket tinnituslyden opp da deres kjære barn brått ble revet vekk. Og underbevissheten koblet deretter sammen denne mystiske lyden med den forferdelige hendelsen. Deretter kan tinnituslyden fungere som en automatisk døråpner for alle de voldsomme, triste og vonde følelsene. I slike tilfeller er nok lydens plagsomhet mye verre enn hos mange andre personer som har samme lydstyrke på sin tinnituslyd, men som ikke har opplevd negative ting knyttet til tinnitusen. Mange undersøkelser viser at to personer som beskriver omtrent samme styrke på tinnituslyden, ofte plages i svært ulik grad.

  Stein Thomassen

 3. Etter at jeg våknet med en konstant «jetmotor lyd» i ørene/hodet for over 1 uke siden har jeg tilbragt alle døgnets våkne timer på nettet, på jakt etter informasjon som kan bidra til forståelse av problemet. Jeg bor for tiden i England og da jeg gikk til min GP (fastlege) fikk jeg beskjed om at han IKKE ville sende meg til øre-nese, hals spesialist fordi han helt sikkert ville konkludere med det samme som han, altså at jeg bare måtte leve med det. «Get to grips with this» var meldingen. Nå er jeg ganske akademisk anlagt så selvsagt vil jeg ikke bare etterleve et så idiotisk passivt svar, derfor vil jeg oppsøke spesialt når jeg flytter hjem til Norge i September.

  Her i England er det slik at om ikke den fastlegen du var hos ville henvise videre så kan du ikke bare ringe direkte til spesialist, slik som i Norge (Aleris, Volvat etc) Så da sitter jeg her med det som etter alle solemerker er en kronisk tinnitus situasjon uten å få avdekket dette videre. Som kommentar til alt som står her vil jeg si at det IKKE er det samme hva type lyd jeg hører, min lyd er svært høyfrekventert og under denne ligger det en brus. Hadde lyden vært mørkere ville jeg opplevd den mindre fremtredende, som alle uansett tinnitus eller ei ville sagt så er den skjærende lyden av høyfrekventert støy vanskelige å leve med enn med en mørk avdempet «during.»

  Når det gjelder dette med søvn så blir det litt rart å lese setninger som «sørg for å skaffe deg nok søvn» – det blir som å si «ikke la det gjøre noe vondt» når en person stikker en kniv i benet ditt hvert femte sekund døgnet rundt. Når man da skriver «det er viktig at du ikke lar smerten kjennes» så må iallefall jeg riste oppgitt på hodet.

  Etter kun 1 uke med tinnitus så skal jeg vel ikke eplekjekt fremstå som allviter av dette, men jeg må på dette tidspunktet ærlig innrømme at jeg heller ville blitt skutt gjentatte ganger og oppholdt meg 3 år på sykehus enn å vite at denne jævlige lyden jeg har skal følge meg livet ut, da er jeg redd livet blir vesentlig kortere enn først antatt.

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *