Lydoverfølsom – hva nå ?

Når du er bekymret over lyd­over­følsom­heten, bør du komme deg til lege og spesialist. De vil undersøke om du har noen til­stander som kan være mulig årsak over­følsom­heten. Dessverre er det sjelden noe de kan gjøre med den. Det er også sjelden at det er noen alvorlig sykdom eller skade som er årsak til lydømfintligheten. Likevel er det viktig å få sjekket din generelle helsetilstand…..

Hele artikkelen finner du her:

Og i papirboken Nedsatt toleranse for lyder – En samling artikler om lydoverfølsomhet

 

Om Stein Thomassen

Kunnskapsformidler. Forelest om plagsom tinnitus og lydintoleranse på Landaasen Rehab siden 2007. Siden 2011 mer og mer opptatt av generell hørselsproblematikk. Brukt høreapparater siden 1999. Utdannet ingeniør (audio- og datateknikk).

13 kommentarer om “Lydoverfølsom – hva nå ?

 1. Hei!
  Dette er svært nyttig og gjennomarbeidet informasjon som jeg håper mange får med seg. Ellers har jeg lyst til å føye til at det kan være nyttig noen ganger å være klar over at hvis man er blitt vant til å unngå støy/bruke ørebeskyttelse, så vil de fleste oppleve en forverring av lydømfintligheten når de skal begynne å endre på dette. Dette skyldes at lydunngåelsen har medført at de nevrale baner som er involvert i lydbeareidelse er blitt gjort ekstra følsomme ved å ha blitt beskyttet og må trenes opp igjen. Slik forverring er altså forbigående, man risikerer ikke en forverring av tilstand. Faktisk er en forbigående forverring et godt tegn, noe som ikke er særlig logisk i utgangspunktet.

  Takk for dette viktige arbeidet med denne bloggen!
  Katharine Cecilia Peterson

 2. Takk for viktig kommentar, Katharine!
  De fleste som bruker lyddempende ørepropper når lydnivået ikke er spesielt kraftig, opplever en gradvis forverring av lydømfintligheten. Det samme gjelder de som oppholder seg for mye i stillhet. Og som du sier, forverringen er midlertidig. Man kan trene seg tilbake til normal følsomhet igjen. Det er nettopp dette som er essensen i de behandlingsmetodene som fungerer for svært mange, altså kognitiv behandling og TRT-behandling.

 3. Egen kunnskap er avgjørende både hos fastlegen og legespesialist Ø/N/H. Erfaringene viser at disse har liten kunnskap om de temaene denne bloggen omhandler. Jeg var så heldig at min fastlege innrømmet det og dermed hadde vi et helt annet og uvanlig utgangspunkt. Da fikk jeg motivasjon til å skaffe meg informasjon selv om plagene/sykdommen og behandlingsmuligheter. Blant kildene mine var Tinnitus-tips.no Henvisninger til de behandlinger jeg foreslo, ble gitt. Uten denne kunnskapen selv, hadde jeg aldri fått den behandlingen jeg har fått.
  Legespesialist Ø/N/H var lite interessert og han bruker jeg nå kun til konsultasjon om hørsel/høreapparat.

 4. Takk for godt innspill, Jan-Henrik!
  Jeg har møtt mange som er overfølsomme for lyder. Dessverre kan kun en liten brøkdel fortelle om matnyttig hjelp fra helsevesenet.
  Til fastlegenes forsvar vil jeg fremheve at de skal ha rede på et utall sykdommer, lidelser og syndromer. Dermed sier det seg selv at mange av dem ikke mar mulighet til å være på høyden når det gjelder lydoverfølsomhet. Heldigvis finnes det leger som innrømmer sin manglende kunnskap om hyperakusis og lydfobi og gjør et helhjertet forsøk på å oppdatere seg når en bekymret pasient banker på døren. All ære til denne typen leger!
  Ditt tips om å skaffe seg mest mulig kunnskap før man kommer til legen, støtter jeg fullt ut. Jo mer du vet om det som plager deg, jo større er sjansene for at legen legger litt mer arbeid i å løse ditt problem.

 5. i skrivende stund sider jeg med ekstreme lydoverfølsom problemer, det har i det sidste halve år udviklet stress og nu depression. Går til psykolog og på høreinstitut ( i ca 1 måned) men dette har indtil videre ikke hjulpet. Det venstre øre må simpelt hen ikke høre visse lyde og der er mange, lige fra en nål der falder på gulvet til trafik støj, knirkelyde, vandplask, porcelæn, flasker og tusind andre. Det er virkeligt grelt, er fuldstændig opgivende og frustreret. Hjælp!!

  Venlig hilsen
  Erik

 6. Hei Erik. Om kun det venstre øret er ovefølsomt, er det en viss mulighet for at problemet er av kroppslig art. Kanskje kan din audiograf teste om det er helt bestemte toner du reagerer på. Ved å høre en tone som sveiper gradvis fra mørk bass og opp til lys diskant, vil det kanskje vise seg å være områder som er spesielt følsomme. I så fall kan audiografen muligens finne en aktiv støypropp som kan justeres til å dempe de aktuelle toneområdene. Avhengig av årsaken til din overfølsomhet kan dette kanskje være en mulig løsning for kortere eller lengre tid.
  Stein Thomassen

 7. Hei – noen som har erfaring med lydoverfølsomhet hos barn? ( ca 9- 13 år )
  Har fått noen henvendelser der barn trekker seg unna sosial, unngår selskaper og er svært slitne når de kommer fra skolen.
  Mona Bjørndal
  Audiopedagog

 8. Heisan.
  Samboeren min lider av hyperakusis. Det har jeg funnet ut ved å lete på nettet. Svært få leger har særlig kunnskap om dette. Jeg tror at en av årsakene til at dette oppsto er at han har kronisk bihulebetennelse noe som påvirker slimhinnene i bihulene og øregangene. Nå er han helt ille. Jeg må gå på et annet rom for å kremte!
  Det jeg leste om TRT behandling ga meg nytt mot. Kanskje kan han få hjelp. Det store spørsmålet er om du vet om en terapeut i Oslo eller omegn? Dersom du gjør det, hadde jeg blitt kjempeglad hvis du kunne maile meg navn og addresse på vedkommende. Mailadressen min er: we-sollu krusedull online-no
  MVH Wenche

 9. Hei Wenche.
  Har sendt deg en epost med tips for Oslo.
  For hele landet kan det være nyttig å se oversikten hos tinnitus-tips.no.
  Stein Thomassen

 10. Etter gjentatte altfor kraftige trykkutligninger i sommer *1) har jeg fått «hoderinging». Venstre øret er verst. Jeg hadde også 5-6 uker med den verste hodeverken noensinne.

  Dette er ikke «normal» øresus, slik jeg kjenner det fra før (en enkel pipetone som ble borte når jeg trykkutlignet lett). Nå hører jeg et bredt spekter lyse toner. Nå har jeg hatt dette ett halv år og begynt å få erfaring med det. På morgenen er det nesten ingenting, kanskje bare «susing». Utover dagen kommer tonene. Det kan høres ut som om jernbanehjul over jernbaneskinner, videre utover dagen som en metallpinne som dras over slik «klokkespill» med små metallrør som som henger ved siden av hverandre med ulik lengde, til slutten på dagen da «alle» disse tonene står på samtidig, og gir lyden som et elektrisk relee.

  På hørselstest viser grafen at jeg har en «diskantdip» (avmerket til ca 25 dB) drundt 3000 Hz på venstre side og 8000 Hz på begge sider. I følge brev fra ØNH-spesialist viser MR ikke skade på hjerne eller hjernestamme. Fordi tinnitusen utvider seg utover dagen, har jeg forsøkt ørepropp i venstre øret (som er verst) for å se om den holder seg «nede», men har ikke nok erfaringsgrunnlag for å si hvilken effekt dette har.

  Spørsmål / ting jeg lurer på:
  1. Siden jeg samtidig fikk så forferdelig hodeverk lurer jeg på om jeg kan ha skadet hørselsnerven og «de nedadgående dempende lydsignaler langs hørselsnerven» (hjemmesiden til St.Olavs Hospital *2)).
  2. Også lurer jeg på hva som er rett behandlingsmetode: skal jeg f.eks. utsette meg eller verne meg for lyd? (Jeg er påmeldt mestringskurs. ØNH-spes har bestilt lydpute, men jeg er usikker på om det er det rette, for jeg klarer jo å sovne…)

  Ser frem til å høre fra deg.

  Stig

  1) Jeg hadde forferfdelige hals-/svelgsmerter og fant at direkteårsaken lå i at mine øretrompeter ikke åpnet seg når jeg svelget. Når jeg skjønte denne «mekanismen», ble jeg helt desperat for å bli kvitt smertene. og trykkutlignet altfor, altfor hardt. Hadde det ikke vært fordi smertene jeg hadde var ulevelige, hadde jeg selvfølgelig ikke vært så voldsom.
  2) -http://www.stolav.no/no/Pasient/Diagnoser-og-sykdommer/Omrader/Ore—nese—hals/tinnitus/90624/ (St.Olavs Hospital fjernet den lenkede siden i begynnelsen av 2016.)

 11. (Jeg glemte en opplysning i forrige post) Når jeg gaper høyt, virker det som om tinnitusen øker på venstre side, og når jeg biter hardt sammen, øker noe på høyre side.

  Stig

 12. Hei Stig, og godt nytt år!

  Husk at mine svar på ditt innlegg kun er kommentarer basert på hva jeg har lest om tinnitus. Bare en skikkelig undersøkelse med tilhørende bakgrunnsintervju (utført av tinnituskyndig behandler) kan danne grunnlaget for konkrete råd til deg.

  Det er forholdsvis vanlig å ha en tinnituslyd som består av et bredt spekter med toner i diskanten.
  Siden ditt venstre øre har dårligere hørsel enn det høyre, er det heller ikke så merkelig at tinnitusen oppleves kraftigere på venstre side.

  At tinnitusen utvider seg utover dagen, vil nok også mange andre nikke bekreftende til.

  Så til spørsmålene dine:
  1. Jeg har aldri lest eller hørt at skade på hørselsnerven kan forårsake voldsom hodeverk. Men jeg har ikke fordypet meg i slike ting. En øre-spesialist eller nevrolog vil kunne gi et mer pålitelig svar, vil jeg tro.

  2. I tinnitusfagmiljøet er det stor enighet om at de fleste plagede bør unngå stillhet og unngå kraftige lydmiljøer. I TRT-metoden brukes lydpute for å unngå stillhet om natten. Dette for at hørselssystemet skal ha litt lyd å jobbe med og for at tinnituslyden ikke skal oppleves så dominerende.
  Som bonus vil mange oppleve at lydputen virker beroligende og dermed letter innsovningen. Dessuten «drukner» den svake lyder som plutselig kan dukke opp og vekke noen som sover dårlig.

  Å merke forandring i styrken på tinnituslyden når man beveger på kjeven, er heller ikke uvanlig. Mange kan bevege kjeven, trykke på steder i ansiktet eller bevege på nakke-/skulder-musklene og høre forandring i tinnituslyden.

  Stein Thomassen

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *