Recruitment

Recruitment er nært knyttet til de ytre hårcellenes tilstand. Og de ytre hårcellene er de mest sårbare komponentene i det indre øret. De fleste som har moderat hørselsnedsettelse, har trøbbel med de ytre hårcellene, og har således recruitment. Derfor kan det være litt nyttig å vite hva recruitment er og medfører.

En noe utvidet utgave av denne artikkelen finnes i boken Selvhjelp ved tinnitus – Hvordan mestre plagsom øresus – Utgave 2.

I det indre øret finnes sneglehuset (hørselsorganet). Inni sneglehuset foregår omdanning av mekaniske lydbølger til elektriske nerveimpulser. Her spiller hårcellene hovedrollen.

Faktisk finnes det 2 typer hårceller, de ytre og de indre. Det er de indre som står for selve omdanningen til nervesignaler. Men de ytre hårcellene er svært viktige for å forsterke svake lyder. De ytre hårcellene har altså den egenskapen at de forsterker svake lyder mer enn sterke lyder. De aller svakeste lydene blir forsterket ca 50-60 dB, de sterke lydene forsterkes ingenting.

Dersom de ytre hårcellene settes helt ut av spill, reduseres hørselen med 50-60 dB. Dvs det er hørsels-terskelen (evnen til å høre de svakeste lydene) som reduseres med 50-60 dB. Dermed blir man ikke i stand til å høre svake lyder, men de kraftige lydene hører man omtrent som normalt (det er derfor en moderat hørselshemmet hører tale ganske bra uten høreapparater på diskotek). I rolige omgivelser vil normal tale neppe høres. Men hever man stemmen en god del, vil den hørselshemmede oppfatte det som svært mye høyere, men likevel ikke så høyt som hvis hun/han hadde hatt normal hørsel.

Avanserte høreapparater kan kompensere for recruitment. Imidlertid er det ikke nok skaffe seg høreapparater som er korrekt innstilt. Ødelagte ytre hårceller reduserer kraftig evnen til å skille nærliggende frekvenser fra hverandre. Dermed får man store problemer med å skille spesielle ord fra hverandre. Taleforståelsen blir altså strekt påvirket av dårlige ytre hårceller. Derfor kan ikke høreapparater gjøre underverker hvis du har recruitment.

Dessverre er det slik at de ytre hårcellene later til å være mer sårbare enn andre deler av det indre øret. Spesielt økende alder, høy lyd og en del medisiner kan være årsak til mange ødelagte ytre hårceller. Den gode nyheten er at det er 3 ganger flere ytre hårceller enn indre, så man har litt å gå på…

I Dr. Neil’s artikkel om recruitment får du vite mer, bl.a. årsaken til det merkelige navnet.

En noe utvidet utgave av denne artikkelen finnes i boken Selvhjelp ved tinnitus – Hvordan mestre plagsom øresus – Utgave 2.

© Copyright 2007 Stein Thomassen

 

Sharing is caring!

Om Stein Thomassen

Kunnskapsformidler. Foreleser om plagsom tinnitus og lydoverfølsomhet på Landaasen Rehab siden 2007. Siden 2011 mer og mer opptatt av generell hørselsproblematikk også. Brukt høreapparater siden 1999. Utdannet ingeniør (audio- og datateknikk).

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *