Robot-skrivetolk

OMG, som jeg ønsker meg en personlig skrivetolk som kan jobbe til alle døgnets tider! Gratis! Eller i hvert fall nesten gratis.

Nå begynner det å dukke opp roboter som prøver seg som skrivetolker. Ja, de forstår best engelsk, men noen har funnet ut at de vil lære å forstå norsk også. 

En av dem er så liten at den kan sitte inni en iPhone smarttelefon. Den heter Dragon Dictation og har studert hos Nuance. Og den har fulgt relativt godt med i norsktimene. Oaooo, det lover godt!

Logoen til Dragon Dictation

Dessverre er Dragon tunghørt 🙁
Eller kanskje har den APD. Eller begge deler? Dragon har i hvert fall problemer med å takle folk som snakker fort. Og folk som snakker slurvete. Den hører dårlig på avstand, og den forstår svært lite når det er mye støy som konkurrerer med snakkeren.

Vel, vi tunghørte kan sagtens ha sympati for Dragons skavanker, for vi har det litt sånn selv.

Jeg synes Dragon er flink, jeg – når forholdene er gode. Vi bør jo oppmuntre slike talenter som kan bli nyttige for oss når de vokser opp og har lært sitt yrke skikkelig.

I mellomtiden kan vi hjelpe Dragon ved å gi den lærlingplass i iPhonen vår. Det er faktisk gratis. Men husk å fortelle den at det er norsk vi snakker om.

Stein Thomassen

3 kommentarer til “Robot-skrivetolk

  1. Dette er spennende og vel akkurat i ditt interessefelt, Stein. En grunn til å ønske seg en smart phone som kan benytte denne App’en. Blir sikkert stadig bedre også i situasjoner med bakgrunnsstøy hvor jo behovet for et slikt hjelpemiddel er størst.

  2. Jeg må si jeg er overrasket over at Dragon takler norsk såpass bra. Fungerer helt fint til diktering. Men det tar nok en del år før vi kan regne den som en erstatning for skrivetolker.

  3. Ser ikke akkurat fram til å få problemer med hørselen, men HVIS jeg skulle få det, er det en trøst å vite at det finnes mange gode hjelpemidler – og noen som forteller meg om dem så snart de dukker opp.

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *