Stress gir tinnitus ?

Kan stress give tinnitus? Les hva den danske psykologen Anne-Mette Mohr sier i sin blog Tinnitus Erfaringer.

Om Stein Thomassen

Kunnskapsformidler. Forelest om plagsom tinnitus og lydintoleranse på Landaasen Rehab siden 2007. Siden 2011 mer og mer opptatt av generell hørselsproblematikk. Brukt høreapparater siden 1999. Utdannet ingeniør (audio- og datateknikk).

8 kommentarer om “Stress gir tinnitus ?

 1. Hvis stress kan gi tinnitus så er det rart den ikke forsvinner i takt med den stressede situasjonen. Da burde det rent vitenskapelige være en sammenheng mellom stress og ikke-stress, men tinnitus er jo en kronisk tilstand. Godt mulig at stress er en betydelig medfaktor, men jeg leser en del rapporter som sier at stress ER hovedårsaken til tinnitus og det får jeg da ikke til å stemme med at det ikke er reversibelt.

 2. Hei!
  Jeg tror at mange av de som forteller om sin tinnitus nok kan være offer for stress.
  I de tilfeller jeg har snakket med folk som sier at tinnitusen bare kom av seg selv, så tror jeg gjerne at stress kan ha vært en utløsende faktor.

  – Tinnitusen er jo en skade i mellom/idre-øret, og dette leger seg jo ikke, – derfor er ikke tinnitusen reverserbar.
  -I dette samme forum, så står det i en tråd om noen som fikk reparert skaden/tinnituslyden, dette var da en type muskel-relatert tinnitus.

 3. Men hvis T er en skade på det indre øret, hvordan kan da stress være hovedårsaken til T.? Det er slettes ikke sikkert at det foreligger noe fysisk skade på mellom øret og/eller det indre øret om man har T. Man kan ikke se dette på MR eller på andre måter få det avdekket, så det er kun en teori. Du skriver her at stress er årsak til T og samtidig skriver du at fysiske øre skader er grunnen til at det er kronisk, men disse to uttalelsen er ikke samstemte. Cochlea og hørselsnervene kan ikke vurderes visuelt, man kan derfor kun anta og spekulere. Flere beskriver at de fikk høy T&H etter en mental traume, hvordan kan en mental traume forårsake skader på den fysiske mekanikk i øret organet? Det er mye som ligger i tåka her.

 4. Så vidt jeg har forstått, har stress innvirkning på stoffskiftet og immunforsvaret. I noen tilfeller kan det nok tenkes at blodtilførselen til det indre øret således kan ha blitt hemmet og derigjennom skapt en skade på noen av hårcellene.

 5. Stress kan påvirke det meste i vårt fysiske system, sågar kan stress føre til akutt død eller skape situasjoner som medfører død. Så stress er så absolutt en avgjørende faktor i mye, men dette er avdekket fordi man har bevis via blodprøver og visuelle tester. Hjerte, aorta, blodsukker osv. Men når det gjelder T og stress så kan man ikke bevise noe, man har ikke visuelle referanserammer å forholde seg til, ei heller tester som kan påvise det. Cochlea og hørselsnervene kan ikke sees via MR eller CT men du verden hvor bestemte mange leger er i å uttale seg om det, feks er det en utbredt fantasi om at hårceller som er knekte eller bøyde ikke kan gro eller heles. Dette uttaler de seg om helt uten vitenskapelige bevis, mens de samme ø,n,h legene etterstreber vitenskapelige fakta hva angår behandlingstyper de selv ikke kjenner. Altså en helt meningsløs og selvmotsigende retorikk. Det eneste man kan er å ta mikroskop foto av disse organene hos døde mennesker og dyr.

 6. i mine mange år med støyskade,tinnitus og hyperakussis,så skjønner jeg veldig godt Per sine tanker om dette med stress og tinnitus!! har levd i mange år med støyskade,og erfart at ikke bare stress men også andre belastende ting øker min OPPFATTELSE OG OPPMERKSOMHET rundt min tinnitus,altså selve lyden. har en støyskade grad 3. kan høre hylelyden i opptil ca80db til vanlig,men under påkjenninger som stress,tar den helt av. men jeg vet nå,etter mange år, at den faller tilbake når ting har roet seg.
  tinnitus utløst av stress er for meg ikke et hørselsproblem,men et stressproblem. øre,nese,halse spesialister jobber med hørsel,ikke vanlige symptomer på stress. disse må finne ut hva som stresser dem,evnt, stressmestring. i søken etter en lindring,forstår de ikke at bare det skaper stress….

 7. vil også anbefale alle hær inne til å se to filmer som dere finner på helsefilm.no
  «null sus» og «djevelens orkester»

 8. ser at jeg formulerte meg litt feil som kan oppfattes som at tinnitussen min er 80db. det jeg mente er at jeg kan høre min tinnitus der støyen rundt meg er ca.80db. mange trenger enda sterkere lyd rundt seg for å finne kamuflasje.

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *