Sudden deafness (plutselig hørselstap) – del 1,

Sudden deafness.

Hva er sudden deafness? Hvordan arter det seg? Hvor vanlig? Hva bør du gjøre? 

Aller først: Når hørselen på et øre plutselig (eller i løpet av noen få dager) blir kraftig redusert eller helt borte, anses det som en hastesak, og det anbefales å oppsøke legevakt eller fastlege snarest mulig

Hva er det?

Egentlig snakker vi her om plutselig sensorinevralt hørselstap. I artikkelen bruker vi forkortelsen PSNHT. På engelsk heter det sudden sensorineural hearing loss (SSNHL).

Plutselig sensorinevralt hørselstap (PSNHT) oppstår plutselig eller i løpet av en periode på opp til 3 døgn. Og det er så godt som alltid på kun ett øre (i ca 98 av 100 tilfeller).

Hvordan arter det seg?

Det vanligste symptomet er en følelse av trykk i øret eller at man føler seg «dott-øret» og hører lite eller ingenting på det berørte øret. De aller fleste hører også en tinnitus-lyd (øresus), dvs piping, susing, during eller annet.

Hørselsnedsettelsen kan være total, altså døvhet. Men den kan også være delvis, altså betydelig svekkelse av hørselen (mer enn 30 dB).

Omtrent halvparten av de rammede opplever også svimmelhet eller ubalanse.

Hvor vanlig er sudden deafness?

Ikke særlig vanlig. Men eldre mennesker er vesentlig mer utsatt enn yngre. Det er omtrent like vanlig hos kvinner og menn.

Tallene er veldig usikre, men man regner ofte med at i en befolkning på 1 million vil det hvert år være 50-200 mennesker som får det. Det betyr at hvert år får 250-1.000 nordmenn PSNHT.

Vi skal imidlertid huske at tallene sannsynligvis er betydelig undervurdert siden mange blir bra av seg selv og derfor ikke oppsøker legehjelp. Dermed kommer disse tilfellene ikke inn i statistikken.

Hva bør du gjøre?

I fagmiljøet er det ulike meninger om hva slags behandling som er best. Men det anbefales å oppsøke legevakt eller fastlege snarest mulig. Dette ses på som hastesak! Jo tidligere, jo bedre.

Etter 4 uker er det i grunnen for sent. Siden fastlegen ikke er den beste til å finne ut om det faktisk er PSNHT (og det er ikke alltid så lett å fastslå), er det meget viktig å bli raskt henvist til øre-spesialist, helst innen en uke eller to etter at øret ble rammet.

Mer

Se også leser-kommentarer lenger nede på siden.

Mer info kommer i del 2.

Kilder:

 1. https://www.masseyeandear.org/specialties/hearing-and-balance
 2. https://www.nidcd.nih.gov/health/sudden-deafness
 3. http://www.hear-it.org/Sudden-Hearing-Loss

Kommentarer?

Har du lyst til å lese eventuelle kommentarer, eller kommentere selv, må du rulle deg litt lenger ned på siden.

Abonnere?

Prateboble med teksten Follow my blog.

Ønsker du å bli varslet hver gang en ny artikkel publiseres? Klikk her for å abonnere på innleggsvarsling.


5 kommentarer til “Sudden deafness (plutselig hørselstap) – del 1,

 1. Ingenting skjedde hos øre nese hals legen etter jeg plutselig ble døv. Vi har et stykke igjen før vi får en god hørsel omsorg.

 2. Hørselen min forsvant over natta på begge ører da jeg var 7. Var ikke syk. Fant ikke ut av årsaken, og ble erklært døv.

 3. Plutselig døvhet kan også komme av en betennelsestilstand på hørselsnerven. Betennelsen kan gjøre at nerven hovner opp. Den blir for stor for den lille åpningen i kraniet som nerven går gjennom. Blodtilførselen strupes eller stoppes helt i verste fall. Hørselsnerven kan dø.
  Moral: Ikke vent 2-3 dager.
  Kom deg til spesialist på Rikshospitalet eller Haukeland så fort som mulig.

 4. Helt i starten i ungdomsårene forsto jeg ikke hva som skjedde hver gang jeg vasket håret og sto bøyd over vaskeservanten. En halv time etterpå hørte jeg ikke på det ene øret. Legen fant ut at jeg hadde fått vann i øret, han «blåste» litt for å oppheve trykket osv. En uke senere var hørselen OK igjen, men kanskje en tanke dårligere, uten at jeg merket det.Svært mange leger, «spesialister», fant ut at jeg ikke måtte dykke, måtte bruke ørepropper osv. Først i voksen alder forsto jeg at jeg ikke måtte arbeide foroverbøyet, for eksempel ikke skifte bilhjul, ikke vaske bilen (trodde en stund det hadde med løsningsmidler å gjøre). Fikk etterhvert hjelp til virksomhet som krevde at jeg bøyde meg forover. For 5,5 år siden glemte jeg meg under oppussing hjemme, og ble totalt døv på det ene øret. La også merke til at forut for hørselstapet begynte nesen å dryppe på samme side som øret. Min teori har etterhvert blitt at det har vært en lekkasje i cichlea, slik at endolymfen lekket ut, noe som skadet «flimmerhårene». Endolymfen fyller seg visst opp igjen, men da er skaden skjedd. Etter CI-operasjon merker jeg fremdeles at nesen drypper når jeg bøyer meg over vaskeservanten, men nå har elektroder overtatt funksjonen i cochlea. 😀

 5. Jeg opplevde å bli tilnærmet døv på mitt ene øre på et døgn. La meg med helt normal hørsel, våknet med et trykk iøret, kraftig øresus og nesten ikke hørsel. Det andre øret var som før, med tinnitus og det hele. Kom meg til sykehus (var i Spania) hvor de konstaterte 60% hørselstap på øret. De ga meg en kortisonkur på 9 dager og noe som skulle øke blodtilstrømningen til hodet. (?). Etter kuren var hørselen OK i 5 dager, så var det på’n igen. Men reiseforsikringen hindret videre utredning, så det måtte vente til jeg kom hjem 2 måneder senere. Per i dag hører jeg forsåvidt ok på øret, men det varierer, og øresuset er der også i varierende grad. Jeg har av og til litt vondt i øret, føler at det har noe med trykk å gjøre. Om jeg holder for nesen og blåser, så smeller det litt i det «gode»øret, men ikke i det andre. Synes ikke jeg har fått noen skikkelig utredning og er redd dette blir en permanent tilstand.

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *