Ta tilbake samtalen !

Samtalens avgjørende betydning for vår trivsel

Den svenske forskeren Berth Danermark har en del fornuftig å si om dette i sin bok Att (åter)erövra samtalet.

Å stadig vekk ikke kunne henge med i samtalen, gjør oss mer ned­trykte enn mange andre forhold. Derfor er det mye å hente på å lære å håndtere samtale­situasjoner bedre.

Vi hørselshemmede kan selvsagt ta i bruk tekniske hjelpemidler og andre triks som munnavlesning, plassering i rommet o.l. Danermark fremholder at det også er mye å hente på å forandre måten vi deltar i samtalen. Det handler om å skape flyt, eller rettere sagt forhindre at flyten blir brutt.

Vi mennesker har innebygget en motvilje mot alt som bryter flyten i en samtale. Et tog dundrer forbi, en mobiltelefon ringer eller en tunghørt sier hæ?. Dette er typiske ting som ødelegger flyten.

Å si hæ? eller hva sa du? er nesten det samme som å be om at samtalen skal bryte sammen. Det er mye bedre å si jeg fikk ikke med meg hva du sa der. Eller enda bedre: Hvor skal dere på ferie, sa du?. Ved å trene på slike smidige måter som holder samtalen i gang selv om vi går glipp av ord og meninger, kan vi få en flyt som gjør at både vi selv og de vi prater med, opplever samtalen på en mye mer positiv måte. Dermed vil vi lettere delta i samtaler, noe som altså øker hverdagstrivselen.

Mange vil kanskje mene at noen av vanskelighetene med å følge med i samtaler, skyldes at vi har kommet opp i årene og ikke er like «kvikke i toppen». Nei, sier Danermark, forskning viser at hovedproblemet er den nedsatte hørselen.

Stein Thomassen © 2011

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *