Teste hørselen med apparatene på ?

Ikke du heller?

Har du noen gang blitt hørseltestet med appa­ratene på?  Nei, det har du nok ikke.

Jeg vet om en audiograf som liker å teste at apparatene fungerer bra for deg. Men jeg vil ikke fortelle deg hvem det er, for da vil denne audiografen bli ned­ringt av nye kunder. Hun har ikke noe avansert utstyr. Hun bare tar deg med ut i byen og inn i bu­tikker og slikt. Og så spør hun deg hvor­dan de forskjellige lyd-situasjonene opp­leves. Tilbake på kontoret korrigerer hun høreapparat-innstillingene for at de opp­dagede høreproblemene skal bli minst mulig. Jeg ønsker meg flere slike yrkes­stolte audio­grafer. Faktisk ville jeg gjerne betalt litt ekstra for slik service.

Inne-test

For å slippe å bruke tid på denne by­vandringen, hadde det vært fint om en slik test kunne vært gjort inne på audio­grafens kontor (sær­lig hvis det er grise­vær). Tenk om du kunne sittet med høre­apparatene på inne i hørselboksen og lyttet til en høyttaler som ga fra seg slike lyder som du ofte treffer i virkelig­heten. For eksempel svak dame­stemme, ropende barn, dyp mannsrøst, vekke­klokke, brummende buss, skravlende folkemengde, bil på tomgang, stemmer i stille omgivelser, stemmer i støy. Osv, osv. Og ut fra hvor godt eller dårlig du hørte disse lydene kunne audiografen få en god pekepinn på hva som burde innstilles annerledes på appa­ratene dine. Det hadde vært fint!

I have a dream…

La oss tenke oss at drømmen går i oppfyllelse.

Høreapparatene skal bl.a. sørge for at vi kan høre svake lyder. De skal også sørge for at sterke lyder ikke blir for sterke. Og de skal sørge for at normal tale-styrke oppleves be­hagelig.

Siden hørselen vår vanligvis er skadet i ulik grad innenfor de forskjellige tone­områdene (typisk mest i diskanten), må disse tingene sjekkes over hele skalaen fra de mørke til de lyse tonene.

Å teste med hodetelefoner er som oftest vrient når vi har høre­apparatene på. Det blir for eksempel ofte piping når noe ligger for nær apparatet. Eller øreklokkene kan dekke til mikrofonene på bak-øret-apparater. La oss derfor innbille oss at det er montert en høyttaler inni den lydisolerte testboksen. Og der inne i stillheten sitter vi og koser oss sammen med høyttaleren og høreapparatene  våre (og kanskje med øresusen vår).

Styrke og toneskala

Så begynner audigrafen å servere svake toner med ulik mørkhet/lyshet. I grunnen det samme som en vanlig hørselstest. Men nå har vi altså på oss høreapparater. Poenget er å finne ut om apparatene er riktig innstilt for svake lyder de forskjellig toneområdene.

Neste trinn blir å høre lyder som normal­hørende synes er kraftige (men ikke direkte ubehagelige). Også disse må testes i de forskjellig toneområdene. Vitsen er å fastslå om apparatene klarer å servere disse lydene slik at også vi tunghørte opplever dem som kraftige (men ikke direkte ubehagelige).

Trinn 3 blir å høre lyder som normal­hørende synes har en behagelig styrke. Selvsagt må også disse lydene testes fra bass til diskant. Poenget her er å sjekke at normale lyder har en styrke som ikke er for svak, men samtidig ikke så sterke at vi blir utslitt.

Så er turen kommet til å høre hverdagslyder (for eksempel stemmene til diverse kvinner, menn og barn) både i stille omgivelser og i støy. (Denne setningen ble tillagt 2013-03-25)

Korrigere?

Vi inbiller oss så at audiografen ut fra test­resultatene nå kan korrigere apparat-inn­stillingene slik at vi faktisk er mer fornøyd med lyden apparatene serverer oss. Noen av oss må kanskje gjennomgå testen en gang til. Og noen av oss må kanskje bytte til en annen høreapparat-modell.

Vi vandrer med freidig mot

Så tenker vi oss at vi vandrer ut i verden og oversvømmes av lyder. Denne gangen uten å få lyst til å vri halsen av audiografen som spurte «høres det bra ut nå?» med langsom og overtydelig stemme og flotte munn­bevegelser inne på sitt dørgende stille kontor.

Selvsagt må vi nå være oppmerksom på hvordan vi hører i de mange forskjellige situa­sjonene i den virkelige lyd-verdenen. Og det skal vi klare ganske bra, for vi innbiller oss at vår kundeorienterte audiograf har gitt oss en liten notisbok som passer i lommen eller vesken. Inni den står det greit fortalt hva vi bør gjøre og legge merke til. Og det er plass til å skrive notater. Faktisk følger det med en liten kulepenn som er festet til notisboken.

Fungerer på jobb

Siden jeg er i jobb, forestiller jeg meg at både sjef, kollegaer og kunder (og ikke minst jeg) er veldig glade for at jeg hører tydelig bedre etter besøket hos drømme-audiografen enn jeg pleide da jeg tidligere gikk til gjennom­snitts-audiografen. Nå slipper de å utstå en åndsfraværende, hæ-spørrende og misforstå­ende kollega i 6 uker (tiden jeg pleide å vente på neste time for å få korrigert de inn­stillingene som ble gjort på spinkelt grunnlag). Og jeg føler meg nå tryggere på å få beholde jobben.

I hvert fall innbiller jeg meg dette.

Blink!

La oss forestille oss at mange fler av oss ender opp med å si som den 80 år gamle damen som har vært høreapparatbruker fra hun var ung: «Jeg opplever meg ikke lenger som hørsels­hemmet. Nå får jeg med meg praktisk talt alt som folk sier til meg.» Hun har omsider fått appa­rater som fungerer supert for henne. Det hadde hun ikke før…

Stein Thomassen © 2011


Kommentarer?

Har du lyst til å lese eventuelle kommentarer, eller kanskje kommentere selv, må du rulle deg litt lenger nede på siden.

Abonnere?

Prateboble med teksten Follow my blog.

Vil du bli varslet med en gang nye artikler publiseres? Det tar jo ofte litt tid før vi legger dem ut på Facebook. Klikk her.


1 kommentar til “Teste hørselen med apparatene på ?

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *