Word som automatisk skrivetolk?

Word som automatisk skrivetolk?

Microsoft har annonsert at den nye dikteringsfunksjonen i Office 365 kommer på norsk i løpet av oktober. Det meldte Tek.no 16. oktober.

Det blir spennende å se hvor godt den fungerer på norsk. Utsiktene til at den forstår norsk godt, er store. For Microsoft har fått tilgang til et stort arkiv med innspillinger av norsk tale.

Nynorsk – hvordan blir det med det? Aner ikke. Men jeg tipper at det kan bli tilgjengelig i løpet av 2020.

Jeg har tatt en titt på dikteringsfunksjonen på engelsk, og jeg er ikke spesielt imponert med tanke på å bruke den til automatisk skrivetolking. Etter mitt syn skriver den litt for sakte. Men viktigst er det at jeg ikke finner noen måte som automatisk kan sette punktum i slutten av setninger.

Det er mye mindre ressurskrevende å forstå teksten når det er tydelig hvor en setning slutter og en annen starter. Derfor anser jeg automatisk skille mellom setninger som helt nødvendig.

Mange synes det er greit nok med fortløpende teksting som ikke har synlig skille mellom setningene. Men det krever en god del mer kognitiv energi av leseren. Og denne energien skulle den tunghørte helst bruke til å sammenholde det muntlige og det skriftlige budskapet, og gjøre seg refleksjoner.

Jeg kommer neppe til å bruke dette verktøyet som skrivetolk når jeg foreleser på kurs og foredrag. Men det kan absolutt komme til nytte når jeg skal skrive dokumenter i Word og eposter i Outlook.


Kommentarer?

Har du lyst til å lese eventuelle kommentarer, eller kanskje kommentere selv, må du rulle deg litt lenger nede på siden.

Abonnere?

Prateboble med teksten Follow my blog.

Vil du bli varslet med en gang nye artikler publiseres? Det tar jo ofte litt tid før vi legger dem ut på Facebook. Klikk her.


Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *