AirPods Pro 2 godkjennes som høreapparat

Oppdatert 02.10.2024.

Et par AirPods Pro.
Illustrasjon: Subarasikiai – Pixabay.com

Apple har nettopp annonsert en fiffig løsning som er godkjent som «over-the-counter» høreapparater av amerikanske myndigheter.

Løsningen består av kombinasjonen AirPods Pro 2 og en hørselstest som kan utføres på egenhånd på telefonen. Øreproppene og hørselstesten er tett integrert og smidig å bruke.

I flere år har det vært mulig å bruke AirPods Pro som et slags høreapparat for lett hørselsnedsettelse. I prinsippet var det bare å legge inn sitt audiogram i Helse-appen og deretter gjøre noen endringer i Innstillinger-appen.

Nå har Apple altså kommet med sin egen hørselstest-app og gjort prosessen mye smidigere. Og amerikanske myndigheter har som nevnt godkjent løsningen som et medisinsk apparat, altså ekte høreapparat. Riktignok av den “reseptfrie” varianten som amerikanerne kaller “over-the-counter”. Det betyr at man ikke er avhengig av å gå til audiograf for ta hørselstest og få apparatene korrekt innstilt.

I Norge er proffe høreapparater gratis for alle som hører dårlig. Derfor er det ikke særlig aktuelt å anskaffe AirPods Pro 2 bare for hørselsnedsettelsens skyld.

Hva har Apples nye løsning å by på? Basert på noen få personers testing av en beta-versjon, er det mulig å få et visst innblikk i hva som kommer.

Prosedyren

På din iPhone starter du AirPods Pro 2 Hearing Assistance via Innstillinger-appen og deretter [Navnet ditt] AirPods Pro 2. Hvis ikke en hørselstest starter av seg selv, kan du manuelt velge Hørselstest.

Først blir du spurt om navn og alder, og om du er forkjølet eller føler deg syk. Du blir også spurt om du har vært i veldig kraftige lydmiljøer (f.eks. konsert) de siste 24 timene.

Gjennom hørselstesten får du høre ulike toner. Du skal trykke på skjermen hver gang du hører en tone. I grunnen likt som ved standard hørselstest hos audiograf.

Testen tar mindre enn 5 minutter. Når testen er ferdig, får du mulighet til å slå på høreapparat-funksjonen.

Betenkninger

Selv om det på papiret nå kan kalles ekte høreapparat, er dette ingen permanent høreapparat-løsning. Blant annet tømmes proppenes batterier altfor fort (4-6 timer).

Og løsningen egner seg strengt tatt ikke for annet enn lett hørselsnedsettelse. Apple sier de er myntet på moderat nedsettelse også, men det kan nok diskuteres hvorvidt dette fungerer annet enn ved sporadisk bruk. Har du moderat hørselstap, bør du bruke høreapparater fra morgen til kveld.

Her er noen betenkninger sett fra ståstedet til en person med moderat hørselsnedsettelse:

  • Dyr løsning. Avanserte høreapparater får man gratis i Norge.
  • Altfor dårlig batteritid.
  • Begrensede muligheter for tilpasning til øregangene dine. Kan derfor oppleves ubehagelig å bruke over lang tid.
  • Å gå med AirPods i ørene i når du snakker med andre, kan oppleves respektløst.
  • Fremhever egen stemme for mye.
  • Dårlig lydkvalitet (i forhold til gode høreapparater).
  • Begrensede muligheter for spesial-innstillinger.

Men hvis du har et par AirPods Pro 2 og en iPhone med iOS 18, er det en kjempefin måte å teste ut hva høreapparater kan hjelpe deg med. Ingen ventetid, ingen reise til audiograf, ingen flaue dingser bak ørene.

Unge mennesker foretrekker muligens av status-grunner å ha AirPods i ørene framfor skikkelige høreapparater. Men skal du ha effektiv hjelp til å høre dagen lang, er det proffe høreapparater som gjelder.

Noen smarte grep

Selv om jeg mener at dette ikke er annet enn en løsning for sporadisk bruk, må jeg si Apple har gjort noen prisverdige grep. For eksempel er det mulig å velge graden av fremheving av svake lyder, altså påvirke virkningen av en WDRC-lignende funksjon.

Det er også mulig å aktivere en retningsmodus som løfter fram lyder foran deg og demper lyder som kommer bakfra og fra sidene. Du kan også aktivere elektronisk demping av omgivelsesstøy, slik at talen trer tydeligere fram.

Proppene har domer (silikon-tupper) som tetter helt, slik at lydlekkasje til og fra øregangen skal holdes på et minimum. Tettingen er viktig bl.a. for å stenge ute omgivelsesstøy. Men det medfører at din egen stemme blir veldig sterk når du selv snakker. Å høre sin egen stemme så sterkt, oppleves veldig negativt for de fleste. Derfor har Apple laget en funksjon som demper denne effekten.

Godkjenning i Norge?

Apple venter på godkjenning fra over 100 ulike land, deriblant trolig Norge. Hvis løsningen blir godkjent i Norge, vil eierne av et par AirPod Pro 2 og en iPhone med iOS 18 ha muligheten til å bruke øreproppene som høreapparater. I hvert fall hvis de har lett til moderat hørselsnedsettelse og ikke forventer å kunne bruke dem fra morgen til kveld.

Selv om norske myndigheter skulle godkjenne løsningen som ekte høreapparat, er det slett ikke sikkert at de vil inngå i den potten som vi kan få gratis her i landet.

Konklusjon

Som nevnt, en flott anledning for de som har AirPods Pro 2 (og iPhone med iOS 18 ), til å teste hørselen sin og til å få et innblikk i hvor god hjelp de kan få av høreapparater som er tilpasset deres spesifike audiogram (hørselskurve).

Her må jeg skyte inn at et hørselstest av vanlig pipetone-type ikke kan avsløre såkalt skjult hørselsnedsettelse, en tilstand som faktisk er relativt utbredt. Det er dessverre fullt mulig å ha betydelige problemer med å følge med i samtaler selv om hørselstesten viser normal eller lett hørselsnedsettelse.

Kilder

Hørsel er komplisert – og gratis! (Kommentar fra hørselsforeningen)

Apple introduces groundbreaking health features to support conditions impacting billions of people:

Apple introduces AirPods 4 and the world’s first all-in-one hearing health experience with AirPods Pro 2:

I demoed the new AirPods Pro 2 hearing test — and here’s how it went:

Apple Gearing Up to Add Hearing Aid Feature to AirPods Pro 2:

AirPods Pro 2 gets another firmware update as we expect new hearing aid capabilities:

 

Følg Høretrøbbel sin blogg
Motta et varsel på epost hver gang en ny artikkel publiseres.

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *