Oppdatert 20.09.2024
Nå skal hørselsforeningen HLF slutte å selge batterier til høreapparater. Hvor skal du kjøpe gode høreapparatbatterier da?
Nesten alle høreapparater som deles ut nå for tiden, er oppladbare. Men noen trenger fremdeles gode gammeldagse høreapparatbatterier. Heldigvis finnes det andre enn HLF som selger høreapparatbatterier av god kvalitet.
Fordeler med engangsbatterier
Selv om nesten alle nye høreapparater er oppladbare, har apparater med engangsbatterier noen fordeler.
Kort «nedetid»
Når et apparat med utskiftbare batterier går tomt for strøm, kan du på et øyeblikk sette inn nye batterier og fortsette å høre.
Når et oppladbart apparat går tom for strøm, er det satt ut av spill fram til det har fått ladet seg igjen. Du kan ikke bruke apparatet mens det lader.
Lang batteritid
Engangsbatterier varer vanligvis 5-10 dager. Men det er veldig avhengig av hvordan apparatene brukes og hvor mye de brukes. Det er også avhengig av apparatmodell, hvor kraftig hørselsnedsettelse man har, hvor mye bluetooth-funksjonen brukes, og andre ting.
Med engangsbatterier kan jeg dra på 3 ukers villmarkstur uten frykt for at hørselen min skal slutte å virke. Jeg trenger bare ta med meg en 8 grams 6-pakning med batterier i baklomma.
Det er ikke uvanlig at folk med oppladbare apparater må lade når de kommer hjem fra jobb. Bluetooth-streaming mellom telefon og apparat har ofte skylden. Jeg kjenner folk som ofte går tom for strøm allerede ved henting i barnehagen.
Rayovac
Rayovac går for å lage verdens beste høreapparatbatterier. De har 2 batteri-serier som benytter en teknologi de kaller Active Core Plus with Air Optimisation. Dette er batterier av spesielt høy kvalitet.
- Rayovac Proline Advanced er forbeholdt audiografer og andre i hørselsbransjen. De kan få sitt eget visuelle design på pakningene, slik HLF har.
- Rayovac Extra Advanced benytter samme teknologi som Proline Advanced, men har ikke gjennomgått like nitidig kvalitetstesting. Extra Advanced er forbeholdt generelle batteridistributører (f.eks. nettbutikker). Pakningene har Rayovac sin logo, og det er ikke uvanlig at de er meket med kun Rayovac Extra, altså uten ordet Advanced.
Rayovac har også en batteri-serie kalt Rayovac Retail. Den er myntet på generelle batteriselgere som ønsker å ha sitt eget design på pakningene (noe de ikke får på Extra-serien). Retail-serien benytter Active Core. Men om det inkluderer Plus, er usikkert. Og det kan virke som det er uten Air Optimisation. Det er kanskje derfor Retail-serien ikke har ordet Advanced i betegnelsen sin?
Forvirrende
Mine opplysningene er neppe 100% riktige. Det er nemlig ikke helt enkelt å få full oversikt over hva som egentlig er den kvalitetsmessige forskjellen på Rayovac sine ulike batterityper for høreapparater. Nettsidene deres gir forvirrende og motsigende informasjon.
For eksempel skryter de av en teknologi kalt Sound Fusion som visstnok skal være tatt i bruk fra sommeren 2022. Om denne teknologien inngår i Active Core eller er erstattet av Active Core, er ikke godt å si.
Rayovac har også en annen batteri-serie for høreapparater: Duracell Power Price.
Forøvrig er Rayovac eid av Energizer, en annen kjent batteriprodusent. Energizer selger også høreapparatbatterier.
OBS for CI
Batterier for CI (cochlea implantat) må takle kraftige strømtopper, f.eks. Rayovac Implant Pro +. Heldigvis er varianten for CI vanligvis godt merket, typisk med ordet implant.
Salgssteder
Hos signia-shop.no og widexbutikk.no koster batteriene (trolig Rayovac Proline) mindre enn 6,50 per stk når du bestiller 60 stk eller flere. Da er frakten gratis.
Hos batterieklubben.com koster Rayovac Extra Advanced mindre enn 5,00 per stk når du bestiller 60 stk eller flere. Da er frakten gratis.
Hos batterieksperten.com koster Rayovac Extra Advanced mindre enn 5,00 per stk når du bestiller 90 stk eller flere. Da er frakten gratis.
Hos batterionline.no koster Rayovac Extra mindre enn 4,50 per stk når du bestiller 80 stk eller flere. Men her må du betale 150 kr i frakt uansett uansett hvor mange du bestiller.
Hvis du ikke bryr deg om pris, eller hvis du liker å handle i fysiske butikker, kan du forsøke apotek, Clas Olson, Kjell & Co og en del andre steder.
Tips for engangsbatterier
- Å bytte batteri med skitne fingre kan svekke batteriets evne til å levere strøm til apparatet. Det kan også føre til at batteriet lekker strøm og dermed tømmes raskere.
- Når du skifter batteri, er det fort gjort å blande sammen brukte og nye. Løsningen er å slippe dem ned på bordet. Tomme vil sprette, nye vil ikke sprette.
- Engangsbatterier bør oppbevares tørt og svalt. Men ikke i kjøleskap! Norsk romtemperatur regnes som helt greit.
- Holdbarheten (lagringstiden) er stemplet på batteribrettet/pakningen og forutsetter romtemperatur og at ingen har tuklet med klistrelappene.
- Oppbevaring i bil vil redusere holdbarheten pga store svingninger i fuktighet (tenk kondens ved lave natt-temperaturer) og temperatur (tenk bil i solsteken).
- Engangsbatteriene er avhengig av luft. Når du skal bruke batteriet, fjerner du klistrelappen. Da kommer det luft inn i batteriet og reagerer med zink inni batteriet og produserer strøm.
- Hvis du har fjernet klistrelappen ved et uhell, hjelper det ikke å sette den på plass igjen. Batteriet vil likevel begynne utladingsprosessen.
- Hvis du vil at batteriet skal vare lengst mulig, skal det hjelpe litt å vente noen minutter fra du tar av klistrelappen og til du setter batteriet inn i apparatet.
- Engangsbatterier kommer i flere størrelser. Du må selvsagt bruke den størrelsen som passer for ditt apparat. Både pakningene og klistrelappene er fargekodet for å gjøre det lett å skille dem fra hverandre. Størrelsene er: 10 (gul), 312 (brun), 13 (orange), 675 (blå).
Flere tips