Gullstandarden innen høreapparattilpasning – del 2/2

Av: Geoffrey Cooling

Original: The Gold Standard in Hearing Aid Fittings, 13. april 2019.

Geoffrey Cooling skriver om og for et europeisk høreapparat-marked. Hans synspunkter er derfor ikke direkte relevante for norske forhold. Likevel er mange av hans tanker om tilpasning av hørapparater høyst interessante for oss. Denne artikkelen dreier seg om IG-måling i forbindelse med justering av høreapparater.


Før du leser del 2, er det en fordel å ha lest del 1.

Dårlige unnskyldninger.

Jeg har hørt mange unnskyldninger for ikke å utføre sonderør-målinger på høreapparatbrukere. Alle er generelt fullstendig og foraktelig tullprat. Audiolog Cliff Olson (AuD) har et par flotte videoer om emnet på YouTube. I en av dem identifiserer og tilbakeviser han hver unnskyldning. La oss ta en titt på disse unnskyldningene og svarene hans:

 • Dårlig unnskyldning nr. 1.
  Nye høreapparater er så avanserte at de selv kan automatisk kalibrere seg til hørselstapet ditt.
  Hvis du virkelig tror at et høreapparats selvkalibrering kan passe perfekt til ditt hørselstap, hvorfor trenger du da i det hele tatt en høreapparattilpasser? Sannheten er at til og med høreapparatprodusenter råder leverandører til å utføre REM. De ber om dette fordi de vet at flere høreapparater returneres og krever pengene tilbake (i utlandet må man betale høreapparater selv) når disse målingene ikke utføres.
 • Dårlig unnskyldning nr. 2.
  REM er bare for komplekse tilfeller av hørselstap.
  Ja, noen hørselstap er mer komplekse enn andre. Imidlertid har alle hørselstap et innstillingsmål som må nås. Vasker kirurger hendene bare foran «komplekse» operasjoner? Nei, de vasker hendene foran alle operasjoner, fordi beste praksis indikerer at de bør det. Kompleks eller ikke, den eneste måten å sikre at ditt hørseltaps innstillingsmål overholdes, er å utføre REM.
 • Dårlig unnskyldning nr. 3.
  REM kan ikke brukes i tilfeller av ensidig døvhet.
  Når du har ensidig døvhet, er noen av behandlingsalternativene CROS og BiCROS. Da tas lyd fra din døve side og sendes over til ditt bedre hørende øret. Dette hjelper til med å overvinne hodeskygge-virkning. Det er komisk å tenke at du ikke trenger å verifisere om hodeskyggevirkningen er kompensert, og om innstillingsmålene for hørselsnedsettelsen i det bedre øret er oppfylt.
 • Dårlig unnskyldning nr. 4.
  REM gir ingen ekstra fordeler sammenlignet med å ikke bruke dem.
  Ja, i noen tilfeller vil standardprogrammering av høreapparater gi noen hørselsfordeler. Forskningsstudie etter forskningsstudie indikerer imidlertid at å utføre REM gir gjennomgående bedre resultater enn ikke å utføre dem. I en studie av Levitt og Flexor (2012) ble ytelsen til syv høreapparater sammenlignet med bruk av REM og uten bruk av REM i bakgrunnsstøy. I hvert apparat var ytelsen i bakgrunnsstøy bedre når REM ble brukt. Selv det gamle analoge høreapparatet som ble programmert med REM, overgikk alle de digitale høykvalitets høreapparatene som ikke hadde utført REM.
 • Dårlig unnskyldning nr. 5.
  REM-målinger han ikke gjentas.
  Dette er sannsynligvis den verste unnskyldningen av dem alle. Påstanden er at fra måling til måling vil du få forskjellige resultater. Men alt REM-utstyr som er riktig kalibrert, er designet for å fungere innenfor et bestemt +/- område for gjentagbarbarhet (repeatability). Det finnes til og med referansemikrofoner for å sikre at lyden som kommer ut av høyttaleren er på riktig nivå gjennom hele målingen. Bare for å være tydelig, det finnes ingen test i verdenshistorien som ikke har i det minste noe variabilitet. Spørsmålet er, faller det innenfor det forhåndsbestemte området for hva som er akseptabelt? Med REM er svaret JA!

DR Cliff Olson AuD: De 5 VERSTE unnskyldningene for IKKE å bruke Real Ear Measurement.

Når skal det gjøres?

Svaret på det er når du er på nivå med fullt tilpasningsmål. Det kan være ved første tilpasning, eller det kan være senere. La meg forklare. Hvis dette er første gangen du får hhøreapparater, vil de fleste fagpersoner ikke tilpasse høreapparatene i henhold til tilpasningsmålet ditt i begynnelsen. Du ville rett og slett ikke være klar for det. Du ville synes det var ubehagelig og høyt. For å takle det, har vi en tendens til å tilpasse apparatene dine til et redusert nivå. Og over en varierende (varierende fordi det avhenger av pasienten) tidshorisont ville vi føre deg til tilpasningsmålet.

Det er da prosessen bør skje, for det er da vi har nådd den best mulige forsterkningen for ditt hørselstap. Det er da tiden er moden for å måle hva apparatene sender inn i ørene dine. Hvis du er en eksisterende høreapparatbruker som skal ha et nytt sett med høreapparater, ville vi umiddelbart tilpasse i henhold til tilpasningsmålet. I så fall bør prosessen være gjort ved tilpasningen.

Det beste mulige resultatet.

Hvis jeg er opptatt av å levere de best mulige resultatene for kundene mine, må jeg foreta en eller annen sonderør-måling, det være seg REM eller Live Speech Mapping. Det er først da jeg kan være trygg på at jeg leverer det som trengs for å levere den tilpasningen som er nødvendig for det best mulige resultatet. Når det er sagt, kan det i noen tilfeller fremdeles være problemer, selv etter å ha levert dette.

Hørsel og hørselsevne er unik. Noen ganger har personer med behandlingsbare hørselstap problemer med å forstå tale i støy uansett hva som gjøres med høreapparatene. Dette er en funksjon av et underliggende problem i hjernen hørselsområde. Og uansett hvor godt høreapparatene er tilpasset, kan de ha problemer med å hjelpe. Poenget er at vi, og med det mener jeg både den profesjonelle og brukeren, aldri vil vite at det er slik det er, hvis vi ikke har klare og ugjendrivelige bevis for at høreapparatet presterer på sitt beste. Ugjendrivelig bevis for at det gjør nøyaktig hva det skal i øregangen til brukeren. Den eneste måten å oppnå det ugjendrivelige beviset, er sonderør-målinger.

Jeg støtter Cliff Olson når han sier «Jeg synes det er trist at noen høreapparattilpassere føler behov for å dikte opp unnskyldninger for hvorfor de ikke føler behov for å utføre Real Ear Measurement.» Vi har visst i mange år at alle studier støtter viser at REM er beste praksis. Retningslinjer for beste praksis indikerer faktisk at sonderør-målinger er gullstandarden for verifisering og validering av høreapparater.

Finn en leverandør som gjør det.

Når vi tet det vi vet, etter å ha studert tilgjengelige studier, og faktisk gjennom min egen erfaring med høreapparattilpasning, er vårt beste råd til deg at sonderør-målinger er en nødvendig del av din høreapparat-reisen. Vårt beste råd til deg er å finne en høreapparattilpasser som tilbyr sonderør-målinger når du skaffer deg høreapparater. Spør hvilken som helst leverandør du har å gjøre med, om de tilbyr sonderør-målinger. Hvis de sier nei, fortell dem at du vil gå et annet sted.

I en senere artikkel vil jeg dekke studiebevisene som er tilgjengelig i forhold til dette temaet. Slapp av, jeg vil ikke kjede deg med pjatt, men jeg vil utruste deg med relevant informasjon. Like oss på Facebook eller registrer deg for vårt nyhetsbrev for å holde tritt med vår siste navlebeskuelse. Dr Cliff Olson AuD har laget et par videoer om Real Ear Measurements, bare søk på Youtube med begrepet Real Ear Measurement for å finne alle sammen.


Oversettelse: Stein Thomassen