Øretrompeten

Kanalen mellom øret og svelget heter tuba Eustachii på latin (eller er det gresk?). På norsk kalles den av og til det eustakiske rør, men betegnelsen øretrompet er nok mer vanlig.

Hva er det godt for, dette røret? Og hvilke problemer kan det skape?

Kjært barn har mange navn

Våre to 3–4 cm lange øretrompeter har en drøss betegnelser: tuba auditiva, auditory tube, tuba auditoria, eustachian tube, guttural duct, tuba acustica, tuba eustachiana, tuba eustachii, otopharyngeal tube, pharyngotympanic tube, otosalpinx, salpinx – og sikkert enda flere.

Men det var altså Bartolomeo Eustachio som gikk av med seieren. Heldiggrisen fikk øretrompeten oppkalt etter seg. Eustachio levde i Italia på 1500-tallet og var en av grunnleggerne av moderne vitenskapen om kroppsdelene våre (anatomi). Han var spesielt opptatt av øret og hjertet og beskrev disse i detalj.

Fordeler

Øretrompeten er en luftekanal. Luftingen skal sørge for at trykket inne i mellomøret forblir det samme som trykket i luften rundt oss. Vi hører nemlig best når trykket er likt. Kanalen er dessuten en vei å slippe ut slim som produseres i mellomøret.

Vanligvis er øretrompeten lukket. Den åpner seg bare av og til for å utligne lufttrykket, for eksempel ved svelging og gjesping. Det smarte ved at den er lukket, er lyden av pustingen vår skal forstyrre oss minst mulig. Dessuten blir det litt vanskeligere for bakterier og annet rusk å komme inn i mellomøret og stelle i stand trøbbel for hørselen vår.

I mellomøret opparbeider det seg vanligvis et undertrykk pga naturlige prosesser. Derfor vil det som oftest være slik at trompeten leder luft inn til mellomøret. Men når du sitter på et fly som letter, vil lufttrykket rundt deg bli redusert. Dermed blir det overtrykk inne i mellomøret i forhold til utenfor, og dette må slippes ut gjennom det eustakiske rør.

Noen må åpne og lukke øretrompeten. 4 muskler er i ulik grad involvert i denne oppgaven: tensor veli palatini, levator veli palatini, salpingopharyngeus og constrictor superior.

Dotter i ørene

Hvis du blir dottøret ved landing eller avgang når du er ute og flyr, har utluftingen ikke skjedd så bra som den burde. Dermed blir trommehinnen stående å bule i en stilling som er annerledes enn den normale hvilestillingen til trommehinnen. Denne bulingen kjennes som dott i øret. Bulingen kommer av at trykket inne i mellomøret er større eller mindre enn trykket i luften rundt deg. Som tidligere nevnt, medfører bulingen også at vi hører dårligere, særlig i de dypere toneområdene.

Øretrompeten er flinkere til å lufte ut overtrykk fra mellomøret enn den er til å lufte ut undertrykk. Derfor er det vanligvis mindre problematisk når flyet letter enn når det lander.

Ørebetennelse

Vanligvis befinner du deg på bakken hvor lufttrykker ikke forandrer seg så fort og mye som ved flyreiser. Likevel skjer det en utlufting av mellomøret hver gang du svelger. Dette er nødvendig fordi det naturlig danner seg et undertrykk i mellomøret. Utluftingen forhinder av undertrykket utvikler seg.

Siden utluftingen som oftest skjer fra svelg til mellomøre, blir det selvsagt med noen bakterier, virus og slikt fra luftveiene og inn i mellomøret rett som det er. Hvis du er forkjølet eller har andre infeksjoner i de øvre luftveier (hals og nese), blir også slimhinnene i denne enden av trompeten opphovnet. Da blir det litt vanskeligere å åpne opp for utlufting av mellomøret. Dermed blir det til at undertrykket i mellomøret sakte men sikkert blir mer og mer betydelig. Pga dette undertrykket som ikke blir utluftet, føler du deg dottøret.

Samtidig medfører undertrykket at slimhinnene inne i mellomøret sveller opp. Hva skjer da? Jo, det kan bli betennelse i de hevede slimhinnene og de begynner å avgi væske. Mellomøret kan da bli delvis fylt med væske og bakterier, og en mellomørebetennelse er startet. Væsken dytter på trommehinnen og gjør at den ikke klarer å bevege seg så godt som vanlig Følgelig hører vi dårligere når vi har ørebetennelse.

Noen ganger utvikler det seg så mye væske at trommehinnen sprekker fordi væsken ikke kan renne ut av den opphovnede øretrompeten. Derfor er det viktig å komme tidlig til lege som kan lage en lufteåpning i trommehinnen. Dette kalles dren.

Hvorfor har barn ørebetennelse så ofte?

Øretrompeten hos barn heller ikke så mye nedover som hos voksne. Derfor kan ikke slim i mellomøret renne ut like lett. Og da oppstår betennelser mye lettere. Dessuten er barnehagebarn mer utsatt for smitte av forkjølelse og dermed større sjanse for at ørebetennelse utvikler seg.

Ørebetennelse er den vanligste sykdommen for barn i Europa. Her er noen omtrentlige tall: 8 av 10 barn har minst én ørebetennelse innen de er 3 år gamle. Nesten 4 av 10 har betennelse tre eller flere ganger før de blir 3 år. 2 av 10 blir syke flere ganger årlig.

Siden ørebetennelse kan medføre varig skade på hørselen, er det svært viktig å oppsøke lege raskt etter at du fatter mistanke. Kanskje burde du kjøpe et otoskop og lære deg hvordan trommehinnen ser ut når det er betennelse i mellomøret. Da vil du lettere vite når det er nødvendig med et legebesøk.

Objektiv tinnitus

Enkelte personer opplever krampetrekninger i noen av de 4 musklene som står i forbindelse med den eustakiske trakten. Det kan være snakk om tilfeldige sammentrekninger av og til, «leamus» i kortere perioder, vedvarende vibrering eller andre varianter. I en del tilfeller er dette hørbart. Slike kroppslyder er ikke vanlig tinnitus, men puttes likevel ofte inn i kategorien objektiv tinnitus som er en sjelden variant av tinnitus. Du kan lese mer om vibrerende muskler som lager lyd, i artikkelen Vibrator i øret.

Har du erfaringer eller mer informasjon knyttet til øretrompeten, er du velkommen til å bidra med kommentarer.

Kommentarer fra lesere

Da artikkelen ble diskutert på Facebook, kom det en del kommentarer:

Anonym:
Dette med dotter i ørene har jeg levd med i lang tid. De er der nesten konstant og gjør at hørselen blir kraftig redusert. Kan også til enkelte tider føle en viss svimmelhet og ubehagfølelse. Det merkes spesielt hvis jeg gjør noen anstrengelser eller når jeg kommer fra gaten og inn i en butikk, – temperaturforandring? Merkes også godt ved høydeforandring, ved å kjøre opp eller ned lange bakker.
Har vært hos ØNH – lege som sier at øretrompetene virker som de skal og ingenting galt kan merkes. Har også fått beskjed om å holde for nesen og blåse ut. Noen ganger hjelper det litt en liten stund, andre ganger hjelper det ikke og andre ganger blir det verre.
Har også vært til CT med bihulene uten at noe spesielt ble oppdaget.
Disse plagene har økt på de siste årene. Skulle så gjerne ha blitt kvitt dem hvis det er mulig.

Anna:
Håper noen kan hjelpe!
Har over et år slitt med «dotter» i beggee ører og øresus, og er i tillegg noe sensitiv for lyd. Jeg ble operert i nesegangene i mai, for å lettere puste gjennom nese og avhjelpe kronisk hovne slimhinner. Har støvallergi som behandles med tabletter og nasonex. Hver gang jeg puster godt inn med nesen, føles det som ørene tettes. «dottene» opphører imens jeg gjesper, men kommer igjen like etterpå. Jeg ønsker så gjerne å bli kvitt ubehaget i ørene. Har noen erfaringer med dette, eller vet hva jeg kan gjøre for å bli bedre?

Anonym:
Har jo egentlig ikke peiling på om du har samme som meg, Anna, men:
Jeg har stadig dotter i ørene, det kan merkes på mange måter. Men når det kommer relativt brått, eks. ved raske høydeendringer ved å fly, eller kjøre bil/motorsykkel med store høudeforskjeller – så merkes det godt.
Andre ganger kommer det «sigende» jeg merker det egentlig ikke før jeg begynner å tenke at nå hører jeg skikkelig dårlig, eller at apparatene trolig er smekk fulle av ørevoks e.l.
Men løsningen for meg er å holde fingrene for nesen, og blåse så hardt at dottene blir borte. Plutselig hører jeg mye bedre! Det fungerer altså veldig godt for meg. For meg blir det altså slik at det blir vakum som trekker trommehinnene inn, og gjør de lite fleksible, og dermed demper hørselen…..
Jeg har også operert nesegangene – men det gjorde ingen forskjell.

Anonym:
Opplever dette spesielt dersom jeg er i rom med air condition eller ventilasjonsanlegg. Trykket i bygg/bil mistenker jeg at er en synder. Sist helg var jeg på hytte uten strømog slike trykk, så besøkte jeg et sykehjem på vei hjem, da kom trykket igjen. Har brukt spray for å øette trykket men uten effekt.

Anonym:
Prøvd å blåse slik jeg beskrev?
Det er jo normalt noe man gjør i eks. fly ved opp og nedstigninger, men funker også ellers for meg når dottene kommer…… 🙂

Anonym:
Ja har egentlig forsøkt «alt» og skal til hørselsentral for ny samtale om utfordringen.

Anonym:
Har vert mye plaget med dette opp gjennom årene. Dette kan ha mange årsaker. Uten att jeg er noen ekspert på området så har jeg erfart att det har sammenheng med bihulene. Anna, du sier att du har alergi, og da blir bihulene fort tette. Den kanalen som er beskrevet her er der for å utjevne trykket i mellomøret. Blir den tett, får man dotter i ørene. Slik du beskriver det, er det nok viktigst å bli kvitt de andre plagene du beskriver, så vil nok dottene forvinne av seg selv. Det går an som en nødløsning å få satt in drens i trommehinna, men da må en vere virkelig mye plaget. Å blåse for mye i nesen i slike tilfeller skal en vere litt forsiktig med for en kan fort gjøre skaden verre. Om det er bare de vanlige dottene en får ved store trykkforskjeller, er det bare å blåse, men er det slim elle lignende kan dette lett tette kanalen.

Annonym:
Det er nok de legene populært kaller «trang i trompeten»! 😀 Det eustatiske rør skal sørge for likt trykk utenfor og innenfor mellomøret. «Tranghet» her får slike konsekvenser.

Anonym:
Jeg har kronisk mellomøret katar. Hatt det i 43 år, og jeg har det slik som Anna beskriver, samt kløe.

Anonym:
Anna, det er kjent at enkelte allegimedisiner øker tinnitus. Kanskje du kan prøve en annen allergimedisin. Jeg tar av og til reseptfri Zyrtec og er da forberedt på økt volum på alle «mine» frekvenser. En bekjent i USA ble kvitt sin Tinnitus ved skifte av allergimedisin.

Anonym:
Anna, dette kan ha mange årsaker. Noen kan gjøres noe med andre ikke. Gå å få en skikkelig utredning hos ønh-legen din og få hjelp til selvhjelp for din tinnitus og lydømfintlighet.

Flere kommentarer

Senere har det kommet flere kommentarer. Se lenger nede på siden.

Følg Høretrøbbel sin blogg
Motta et varsel på epost hver gang en ny artikkel publiseres.

4 kommentarer til “Øretrompeten

  1. PIPLE-LYD forstyrrer av og til hørselen på det ene øret. Tror det pipler i øretrompeten. Det hjelper å tygge tyggegummi. Det var jo vanlig ved flyreiser i gamle dager.

  2. Hei,
    jeg har hatt «dott» i øret i flere år. Mulig forklaring er tubedysfunksjon. Har vært hos flere ØNH leger og fått forslag om operasjon av neseskillevegg, innleggelse av «ballong»i tuben, allergitest. Noen som har erfaring med noe av dette?
    En ØNH lege mente at et hørselstap (dip) i diskant fra 6000-8000Hz kunne forklare «dott». Fikk ikke noen nærmere forklaring på det. Noen som vet noe om mer om dette?

Det er stengt for kommentarer.