Oppdatert 20.08.2024
Nye høreapparater gjør et kjempe-hopp i retning av å høre bedre i babbelstøy, takket være integrert DNN-prosessor (dedikert AI-chip).
Å høre i babbelstøy er den største utfordringen for folk som bruker høreapparater. Og siden det ofte er mye babbelstøy i sosiale situasjoner, trekker mange seg tilbake til mer ensomhet enn de egentlig ønsker.
Det finnes løsninger for å høre bedre i babbelstøy (og annen støy), for eksempel via en app på mobilen. Men det er et veldig stort framskritt å få høreapparater som har en effektiv støyfiltrering som reagerer lynkjapt.
AI og DNN
For tiden er det populært å skryte av at apparatene benytter AI (Artificial Intelligence, kunstig intelligens) og DNN (Deep Neural Networks, dype nevrale nettverk). Dette er tåkebegreper som selgerne elsker å bruke og vi elsker å høre. Men folk flest vet lite om hva disse faktisk er og hvilke utslag de gjør på den reelle lytteopplevelsen.
Imidlertid er det ved riktig bruk av disse teknologiene mulig å få til mye bedre støydemping enn hva tidligere metoder klarte.
DNN er en variant av AI, og egner seg godt til å skille mellom tale og ulike former for støy. Men resultatet er veldig avhengig av hva slags trening som er gjort, og mengden trening. Det er massevis av ulike støytyper som DNN må trenes på for å kunne forstå hva som er støy, og hva som ikke er.
Tidsforsinkelse (latency)
Siden lyden fra den som snakker, når fram til ørene dine både direkte gjennom luften og indirekte via høreapparatene, mottar ørene egentlig to lydstrømmer. Selv om lyden fra høreapparatene er sterkere enn direktelyden, er det viktig at lyden via høreapparatene ikke blir merkbart forsinket i forhold til direktelyden.
Den AI-baserte støyfiltreringen trenger litt tid, noe som bidrar til at apparatene forsinker lyden mer enn ellers. Utfordringen for apparatprodusentene er å holde forsinkelsen på et minimum.
Jo større forsinkelse (latency) apparatene bidrar med, jo mer negativ innvirkning får det på taleforståelsen. Her er et par eksempler (uten støy) som illustrerer hvor viktig det er med minst mulig tidsforsinkelse:
3 ms forsinkelse i høreapparatet:
15 ms forsinkelse i høreapparatet:
50 ms forsinkelse (ingen apparater er så dårlige som dette):
En støyfiltrerings-app på mobilen har dessverre betydelig tidsforsinkelse. Det har også min gamle PC-baserte løsning. Det kan være snakk om rundt 100 ms:
Med støyfiltrering ved hjelp av en DNN-chip inni høreapparatet, kan tidsforsinkelsen holdes på et absolutt minimum.
Phonak Sphere Infinio
Phonak lanserte denne måneden (august 2024) et nytt apparat kalt Audéo Sphere Infinio. Det har en separat DNN-chip som Phonak kaller DEEPSONIC™ (Deep Sound Optimized Neural Integrated Chip). Denne løsningen gjør det mulig for støyfiltreringen å bidra med veldig kort tidsforsinkelse.
Selv om vi i Norge kan få høreapparater helt gratis, er det mange modeller som ikke inngår i gratis-systemet. Dessuten tar det gjerne noen år fra en splitter ny modell lanseres og til den kan inngå i gratis-systemet.
Om Phonak Audéo Sphere Infinio vil bli gratis tilgjengelig om noen år, aner vi ikke. Det som imidlertid er sikkert, er at du må ut med 40-50 tusen kroner pr. stk. hvis du ha dette apparatet allerede i dag! Forhåpentlig vil prisen synke når de andre produsentene kommer på banen med apparater som har separat chip for støyreduksjon.
Referanser
- Omtale hos HearingTracker
- Omtale hos HearingReview
- Omtale, spesifikasjoner og priser hos HearingTracker
- Spesifisering av finesser (fra Phonak)
- Generell info om AI-basert støydemping (av Whisper Hearing System)
- Using Deep Learning in Hearing Aids (vitenskaplig artikkel fra 2021)
- Interview med utviklere hos Phonak