Menieres sykdom og høreapparater.

Oppdatert 18.07.2024.

Menière-rammede har vanligvis en fluktuerende hørselsnedsettelse. Dette gir utfordinger ved bruk av høreapparater.

Når hørselsnedsettelsen fluktuerer (varierer på en uforutsigbar måte over tid), står nok selvjusterende høreapparater høyt på ønskelisten.

Fluktuerende hørsel

Fluktuerende hørselsnedsettelse medfører en del utfordringer ved tilpasning av høreapparter:

  1. Høreapparater er ikke i stand til å løpende registrere at hørselen endrer seg, og kan derfor ikke endre innstillingene i takt med hørselsvariasjonene.
  2. Hvis apparatene innstilles i en periode med ekstra dårlig hørsel, kan det vise seg at de serverer altfor sterk lyd i perioder hvor hørselen ikke er like mye nedsatt. Derfor kan audiografene være tilbakeholdne med stille inn tilstrekkelig forsterkning.
  3. Hvis apparatene innstilles i en periode med ekstra GOD hørsel, kan det vise seg at de serverer altfor SVAK lyd i perioder hvor hørselen er mye nedsatt.

Bass-tap

Ved menière har man som regel en betydelig hørselsnedsettelse i bassen, noe som er meget uvanlig ved de fleste typer hørselsnedsettelse. Det kan gi følgende utfordringer i forbindelse med høreapparater:

  1. Når mørke toner forsterkes, har de den bivirkningen at de gjør det litt vanskeligere å oppfatte lysere toner. Fagfolk kaller dette for upward spread of masking. Audiografen vil derfor kanskje være litt forsiktig med bassorsterkningen.
  2. Ved hørselsnedsettelse i bassen er det viktig med propper som ikke lekker ut basslyder. Derfor er det vanlig med formstøpte propper. Hvis proppene ikke tetter godt, forsvinner mye av basslydene. Dermed kan man ende med for dårlig hjelp i bassområdet.
  3. Tette propper har en bivirkning: ens egen stemme høres veldig mye bedre. Mange synes dette er svært ubehagelig og bruker lang tid på å venne seg til det.

Ensidig hørselsnedsettelse

Menière opptrer som oftest bare på det ene øret. Det blir derfor behov for apparat på kun ett øre. Dette kan være vanskeligere å venne seg til enn å ha apparater på begge ører. Grunnen er at lybildet blir temmelig forskjellig på ørene. Det er tross alt en del hørselsfunksjoner som høreapparater ikke klarer å kompensere for.

Ved langt framskreden menière, kan hørselen være så godt som døv på det berørte øret. Da vil det som regel være nødvendig å benytte apparater av såkalt CROS-type.

Selvjusterende høreapparater

Det finnes høreapparater som kan justere seg selv uten hjelp fra audiograf. Men det er ikke sånn at de justerer seg selv kontinuerlig. Du må fremdeles gjennom en innstillingsprosedyre. Poenget er at du slipper å vente i månedsvis på ny time hos audiograf.

Med et selvjusterende apparat av denne typen kan du igangsette en ny justering hver gang du synes hørselen har endret seg vesentlig. Midt i blinken for alle som har fluktuerende hørsel.

Selvjusterende apparater kom for et par år siden i forbindelse med USAs frislipp av høreapparatsalg. Foreløpig får du ikke selvjusterende apparater via den vanlige norske ordningen med gratis høreapparater. Men med litt flaks og mye penger kan du kanskje få tak i dem hos HØR.

Følg Høretrøbbel sin blogg
Motta et varsel på epost hver gang en ny artikkel publiseres.

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *