Automatisk teksting av talere og forelesere

Oppdatert 25.04.2024.

Powerpoint-presentasjon med teksting vist nedenfor.
Illustrasjon: Skjermbilde

Mange publikummere ønsker teksting av hva som sies fra talerstolen enten det er tale, foredrag eller kurs. Autoteksting er løsningen.

Hvis du har et abonnement på Microsoft 365 (tidligere kalt Office 365), kan du benytte PowerPoint til å utføre tekstingen for deg. Det du sier vises da fortløpende på lerret/storskjerm mens du snakker.

Hva som trengs

I tillegg til abonnement på Microsoft 365, trenger du en PC (eller Mac) og en god og stabil internettforbindelse. Og selvsagt en storskjerm eller projektor.

Når du prater, vises tekstingen i underkant av presentasjonen.

Hvis du ikke har noen PowerPoint-presentasjon å vise fram, lager du deg en presentasjon som består av ett enkelt lysbilde som f.eks. viser ditt navn.

Prate riktig

Autotekstingen i PowerPoint fungerer forbløffende bra når man snakker tydelig, rolig og med ukomplisert ordlegging.

Hvis du stotrer, ombestemmer deg underveis i setningene, prater kav dialekt og lignende, blir resultatet ikke bra for de som skal lese tekstingen. Egentlig ikke for de andre heller.

Riktig mikrofon

Best resultat får du ved å bruke en hodebøylemikrofon tilkoblet PCen.

Men det fungerer som oftest bra med PCens innbygde mikrofon også. I hvert fall hvis du hele tiden står tett ved PCen.

Selv bruker jeg en trådløs mikrofon som klypes fast i halslinningen. Da kan jeg bevege meg vekk fra PCen uten at det virker negativt inn på tekstingsresultatet. Dessuten kan jeg lett gi mikrofonen til andre som trenger å si noe.

Oppsett av PowerPoint

Microsoft har en fin veiledning i hvordan du stiller inn PowerPoint til å utføre autoteksting.

Legg merke til at det er 3 ulike veiledninger: Windows, Mac, Nettet.

Når det gjelder bruk av PowerPoint via nettet, altså PowerPoint online via nettleser, fungerer det ikke med hvilken som helst nettleser. Microsoft sier: Denne funksjonen er kompatibel med følgende nettlesere: Microsoft Edge, Google Chrome 34+, Mozilla Firefox 25+

Nettbrett og telefon støttes dessverre ikke. Det kreves PC eller Mac.

Konklusjon

Snakker du til en forsamling, er det både enkelt og fordelaktig å bruke PowerPoint sin automatiske teksting. Budskapet ditt vil også nå fram til flere.