Høreapparat-bingo

I mer enn 5 år hadde jeg justert høreapparatene mine selv.
Så skjedde noe uventet.

Prøve, prøve, prøve…

De første par årene syntes jeg det var moro å gjøre ulike forandringer i apparatenes innstillinger og høre hvordan det ga seg utslag i taleforståelsen. Likevel endte jeg nesten alltid med å gå tilbake til den innstillingen jeg gjorde den første dagen jeg selv-justerte. Det virket som det tross alt var det mest riktige for min hørsel og min evne til å forstå hva folk sa.

Nye apparater etter 6 år?

Selv da apparatene mine ble mer enn 6 år gamle, kviet jeg meg for å skaffe nye. Riktignok arvet jeg et par som var hakket nyere, men jeg fikk dem ikke til å låte bedre enn mine gamle. Jeg prøvde også en splitter ny toppmodell for et snaut halvår siden. Etter at audiografen modifiserte de automatiske innstillingene relativt mye, ble de på sett og vis like gode som mine gamle.

Men hvis jeg skulle justere dem selv, ville jeg måtte kjøpe nytt tilpasningsutstyr!

De kunne nemlig ikke justeres med mitt eksisterende utstyr.

Ny runde.

I trass fant jeg fram de arvede apparatene og eksperimenterte med ulike innstillinger.

Dessverre uten å «se lyset».

Siden jeg nå likevel var i gang, begynte jeg å fikle litt med innstillinger for musikk. Jeg lytter sjelden til musikk. Men jeg har lest en del om høreapparaters (manglende) evne til å håndtere musikk. Det kunne være morsomt å se om apparatene jeg hadde arvet hadde like amputerte muligheter som de fleste andre.

Jeg aktiverte apparatenes musikk-program, og tilpasset det til min hørsel.

Wow!

Akkurat da jeg skulle sette på litt musikk, snakket noen til meg.

Stemmen hørtes normal ut!

Jeg fikk umiddelbart følelsen av at lyden var akkurat sånn den pleide å være den gang jeg hadde nesten normal hørsel. Stemmen virket nå naturlig, ikke kunstig! Jeg kunne ikke huske å ha hørt lyd på denne måten etter at jeg begynte med høreapparater.

Enda viktigere; taleforståelsen var mye bedre!

Kunne det være riktig?

Ja, det var riktig!

Et øyeblikk forbannet jeg meg selv for ikke å ha testet taleforståelsen de gangene jeg tidligere hadde utforsket musikk-innstillinger.

Moral.

Innlysende nok tok jeg umiddelbart i bruk musikk-programmet. Faktisk fjernet jeg alle programmer som var beregnet på taleforståelse, og ble sittende igjen med kun musikkprogrammet.

Fremdeles har jeg det på den måten.

Her om dagen traff jeg 30 høreapparatbrukere. Et par av dem fortalte at de hadde best taleforståelse med musikkprogrammet.

Skal jeg trekke en lærdom av opplevelsen, så må det vel være at god tilpasning (justering) av høreapparater ofte er avhengig av veldig mye mer tid enn audiografen har til rådighet.

Og ofte en stor porsjon flaks!

Så ikke gi deg for fort hvis du er misfornøyd med hvordan apparatene fungerer for deg.