Høreapparat-tilvenning for førstegangsbrukere

Oppdatert 10.11.2024.

Tåkete landskap.
Illustrasjon: StockSnap – Pixabay.com

Mange som har ventet i årevis med å skaffe seg høreapparater, synes det blir altfor mye lyd når de omsider får apparater i ørene.

I gamledager ble nye høreapparatbrukere rådet til å bruke apparatene bare noen få timer hver dag i begynnelsen. Og deretter utvide bruken. Etter 1-3 måneder burde de ha kommet opp i heltidsbruk.

Allerede for 10 år siden hadde mange høreapparater en funksjon som gjennom noen uker eller måneder gradvis og umerkelig øker høreapparatenes forsterkning. Denne måten gjør at overgangen fra tunghørt til høreapparatbruker blir enklere.

Tilvenning

Begrepet auditiv akklimatisering brukes om hjernen evne til å tilpasse seg et nytt og rikere lydbilde. Det er rett og slett en tilvenningsprosess. Men det er litt ullent hva folk legger i høreapparat-tilvenning.

  • Noen mener å bli vant til at det en mye mer lyd enn før, altså en prosess som dreier seg mest om hvor behagelig det er å lytte gjennom høreapparatene.
  • Andre mener at tilvenningen medfører at evnen til å forstå hva som sies, bedrer seg gjennom de første 1-2 månedene man bruker høreapparat.

Uansett ligger det i kortene at prosessen trenger tid for å gå smidig og ende opp vellykket.

Gradvis økning av høreapparatenes forsterkning

Høreapparatenes automatiske funksjon for akklimatisering medfører at apparatene  starter med mye lavere forsterkning enn man egentlig trenger. Deretter jekker apparatene opp forsterkningen daglig i små, umerkelige trinn. Til slutt er apparatenes forsterkning korrekt for brukerens hørselsnedsettelse.

Hovedpoenger er å gjøre det behageligere å ta i bruk høreapparater for førstegangsbrukere, altså gi en myk overgang. I stedet for å bli kastet ut på dypt vann, blir man rolig ledet utover på en langgrunn strand. Hjernen vil da lettere akseptere endringene i lydbildet fordi endringene skjer smygende over tid.

Akklimatiseringsperioden kan typisk stilles inn til et sted fra en uke til et halvår. Hvor lang tid som er fornuftig, varierer veldig fra person til person og er avhengig av graden av hørselsnedsettelse, motivasjon for å bruke høreapparater, graden av lydoverfølsomhet, og mye annet. Audiografen må vurdere pasienten for å finne en fornuftig lengde på akklimatiseringsperioden. Mye tyder på at 4-5 uker fungerer bra for de fleste.

Phonak kaller den automatiske akklimatiseringen for Auto-akklimatisering. Starkey bruker begrepet Automatic Experience Manager.

Forskning viser at når det gjelder å akseptere sine nye høreapparater, er auto-akklimatisering som oftest en bedre løsning enn å følge det gammeldagse rådet.

Hjernens tilvenningsevne

Akklimatisering kan også bety at taleforståelsen (i motsetning til behageligheten) blir bedre gjennom de første månedene høreapparat brukes. Forskere har opp gjennom årene diskutert om denne effekten faktisk finnes. Selv om det er innlysende at noen måneders bruk av høreapparater gir et mer behagelig lydbilde, er det ikke  nødvendigvis slik at taleforståelsen øker.

Forskere som har benyttet hjernestammeaudiometri for å dokumentere effekten, finner ingen beviser.

Men forskere som vurderer taleforståelse i støy, mener å kunne bevise at hjernen blir flinkere til å undertrykke støy, slik at talen blir lettere å oppfatte og forstå.

Følg Høretrøbbel sin blogg
Motta et varsel på epost hver gang en ny artikkel publiseres.

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *