Oppdatert 05.01.2025.
Studier viser at det er en sammenheng mellom høyt blodtrykk og hørselsproblemer (tinnitus og/eller hørselsnedsettelse).
En større studie fra Canada ser nærmere på dette og forteller om flere andre interessante sammenhenger.
Det er nærliggende å tro at helsen til befolkningen i Canada ikke skiller seg markant fra den norske befolkningens helse. Derfor er resultatene fra denne studien interessante for nordmenn som har hørselsproblemer, og nordmenn som har høyt blodtrykk.
Mange deltakere
Den nevnte canadiske studien heter Hypertension associated with hearing health problems among Canadian adults aged 19 to 79 years. Den ble publisert 20.10.2021 hos Statistics Canada. Forskerne var Pamela L. Ramage-Morin, Rex Banks, Dany Pineault, Maha Atrach, og Heather Gilmour.
Studien så på helsedata for 6.000 voksne personer (19-79 år) i tidsrommet 2012-2015, altså for drøyt 10 år siden. Disse dataene kom fra Canadian Health Measures Survey, en gjennom mange år løpende undersøkelse blant husstander i Canada. Med så mange deltakere, føles reultatene mer overbevisende enn fra studier med langt færre. Ofte kan studier ha mindre enn 100 deltakere, så 6.000 lover godt.
Definisjoner
For å kunne tolke studiens resultater rett, er det greit å vite hvordan forskerne definerte begrepene høyt blodtrykk, hørselsproblem, tinnitus og hørselsnedsettelse.
- Høyt blodtrykk var definert som systolisk blodtrykk høyere enn 140, eller diabolisk blodtrykk høyere enn 90. OBS: Bruk av blodtrykkssenkende medikamenter de siste 30 dager, ble også regnet som høyt blodtrykk.
- Å ha et hørselsproblem var definert som å ha tinnitus, nedsatt hørsel eller begge deler.
- Tinnitus var definert som å høre hvesende, summende, klingende, fossende eller brølende lyder i løpet av de siste 12 måneder uten at det var noen slike lyder i omgivelsene.
- Plagsom tinnitus ble definert som en tinnituslyd som for eksempel påvirket søvn, konsentrasjon eller humør.
- Grensen for nedsatt hørsel var definert som 25 dB reduksjon i minst ett øre, altså den vanlige grensen for mild hørselsnedsettelse.
Status i befolkningen
Denne studien viste at hørselsproblemer var veldig vanlig i den canadiske befolkningen i perioden 2012-2015:
- 14% hadde både tinnitus og nedsatt hørsel.
- 22% hadde kun tinnitus (uavhengig om den var plagsom eller ikke).
- 23% hadde kun nedsatt hørsel.
- 40% hadde OK hørsel.
Studien tallfestet også utbredelsen av noen viktige sykdommer i befolkningen:
- 22% hadde høyt blodtrykk.
- 17% hadde leddgikt.
- 6,2% hadde diabetes.
- 5,4% hadde hjerte-/kar-sykdom.
- 1,4% hadde nyresykdom.
Dessuten:
- 26% hadde høyt stressnivå.
- 42% hadde middels stressnivå.
- 32% hadde lavt stressnivå.
Status for blodtrykk og hørsel
Studien viser en klar sammenheng mellom høyt blodtrykk og hørselsproblemer:
- Hos de med høyt blodtrykk, hadde 79% hørselsproblemer.
- Hos de med normalt blodtrykk, hadde bare 54% hørselsproblemer.
Dette peker i retning av at det er en eller annen sammenheng mellom høyt blodtrykk og hørselsproblemer. For ordens skyld: Både plagsom tinnitus og ikke-plagsom tinnitus falt inn under begrepet hørselsproblemer.
Etter å ha korrigert for alder og flere andre faktorer, beregnet forskerne sannsynligheten for at folk med høyt blodtrykk også hadde hørselsproblemer. De fant at det var 60-70% større sannsynlighet for å ha hørselsproblemer, enn for å ha OK hørsel.
Årsakssammenhenger
Selv om det er påvist en sammenheng mellom høyt blodtrykk og hørselsproblemer, er det uklart hva som forårsaker hva.
Forskerne luftet flere teorier om hvilke mekanismer som muligens kunne være er i sving. Teoriene dreide seg ofte om ting som kunne påvirke blodtilførselen til cochlea og blod-distribusjonen inne i cochlea.
Å gå på en blodtrykksmedisin de siste 30 dager, ble regnet som høyt blodtrykk. Og i de tilfellene er det uklart hva som henger sammen med medisinen, og hva som henger sammen med blodtrykksproblemet.
Forskerne konkluderer med at det er altfor tynt vitenskaplig grunnlag til å fastslå hva som forårsaker hva, og hva som er de mest sannsynlige forklaringene på hvorfor det er en sammenheng.
Mine tanker
Jeg vil minne om at i våre kompliserte kropper er det meget sjeldent så enkelt som én årsak og én vrikning. Vanligvis er det mange og intrikate årsakssammenhenger som ofte kan virke flere veier, altså et nettverk av årsaker og virkninger og tilbakekoblinger.
Tinnitus og nedsatt hørsel kan forårsake kronisk stress. Og kronisk stress kan resultere i høyt blodtrykk. Dermed blir det ikke helt åpenbart om det er høyt blodtrykk som forårsaker hørselsproblemer, eller om det er hørselsproblemer som forårsaker høyt blodtrykk. Av alle de 6.000 deltakerne i denne studien hadde 26% høyt kronisk stressnivå de siste 12 måneder. Og 42% hadde middels stressnivå. Da er det nærliggende å anta at den høye andelen med kronisk stress gjør det vanskelig å trekke troverdige konklusjoner om årsakssammenheng.
Mine konklusjoner
- Årsakssammenhengene er bare på spekulasjonsnivå.
- Det er veldig smart at folk med hørselsproblemer får sjekket blodtrykket.
- Det er smart at folk med høyt blodtrykk får sjekket hørselen sin.
Høyt blodtrykk utgjør en betydelig helserisiko. Så hvis du har nedsatt hørsel eller tinnitus, og ikke har sjekket blodtrykket på noen år, bør du ta deg en tur til fastlegen. Eller kjøpe en blodtrykksmåler.